Konijnen Verzorger Adviesbureau Hilversum e.o.     

Voor alle vragen... die knagen!                            Voorlichting en advies over konijnen         

Zicht

van je konijn(en)


Zicht van een konijn
Deze pagina bevat een kleine uitleg over het zicht van het konijn.
Hoe ziet het konijn en wat ziet het konijn?

Nachtdieren
Konijnen zijn "crepusculaire" dieren, dit betekend dat ze nacht actief zijn. Hierdoor zien ze beter bij bepaalde lichtomstandigheden en zien ze minder goed als het felverlicht is of als de ruimte te donker is. Konijnen zijn het meest actief als de zon ondergaat, dus bij schemer van de dag. 


Zicht
Beide ogen hebben ongeveer 180 graden zicht per oog.
Voor en achteraan overlappen beide velden wat.
Ze zien niet wat er valk voor hun neus gebeurd.
Scherp zien konijnen niet en ze herkennen je aan je geur en vorm.
Ze kunnen rood, blauw en groen onderscheiden.
Ze zien beter in het schemerlicht en zijn verziend.

Gezichtsveld
Een konijn heeft dus een gezichtsveld van bijna 360 graden, wat betekend dat ze bijna een twee keer zo groot gezichtsveld hebben dan de mens. De ogen van een konijn zitten opzij en niet aan de voorkant zoals bij de mens. Konijnen kunnen goed zien maar hebben wel een “blind spot” waar wij als de mens rekening mee moeten houden bij het benaderen van het konijn. Bij mensen is er een grote overlap tussen beide ogen wat er voor zorgt dat wij drie dimensionaal kunnen zien. Bij konijnen is dit wel anders waardoor het konijn op een andere manier ziet en een blinde vlek heeft omdat de ogen geen overlap heeft.

 

Staafjes en kegels

Naast dat het konijn minder kleuren kan waarnemen ziet het konijn ook waziger. De oorzaak hiervan is het feit dat het konijn een ander aantal staafjes en kegeltjes heeft in de ogen dan wij.

Derde ooglid

Het derde ooglid wat je vast wel hebt zien zitten bij je konijn(en) heeft als functie dat het ervoor zorgt dat het de oogbol beschermt tegen vuil en verwondingen, daarnaast zorgt het ervoor dat het oog vochtig blijft.Een konijn knippert 100 keer minder per uur vanwege het derde ooglid om dat het oog dus vochtiger blijft dan die van de mens.