Algemene informatie over voeding

Op deze pagina staan algemene voedingsadviezen wat betreft voeding voor huiskonijnen*

*Let op dat alle adviezen algemeen zijn en dat elk konijn uniek is.
De informatie op de Konijnen Verzorger pagina zijn enkel bedoeld als richtlijn. Het is aan ieder om de informatie te lezen en te bepalen of je deze wel of niet gebruikt.

Hooi als hoofdvoeding

Hooi is erg belangrijk want dit is goed voor de spijsvertering van het konijn en het afslijten van het konijnen gebit. Het is dus goed om het konijn onbeperkt hooi aan te bieden om het konijn gezond te houden.


Hooi zorgt dus voor een gezond konijn.
Geef een konijn onbeperkt Hooi. Als richtlijn kan het volgende aangehouden worden "één baal vers goede kwaliteit hooi zo groot als het konijn per konijn per dag. Klik op de link om verder te lezen over het onderwerp HOOI
Hooi dient dus ten allen tijden in overvloed aanwezig te zijn zodat je konijn(en) hier
lekker van kunnen knabbelen. Hooi eten is goed voor het afslijten van het konijnengebit maar ook voor de spijsvertering en darmwerking.
Stro is geen goede vervanging van hooi vanwege de verkeerde voedingswaarde. Hooi mag nooit ontbreken in het konijnenverblijf en kun je het beste op verschillende plekken aanbieden.Het klinkt raar maar konijnen eten graag tijdens het keutelen dus hang een hooiruif bij het toilet of de plek waar ze hun behoefte doen.


**Een konijn kan nooit teveel hooi krijgen, eerder te weinig!**
 

Aanvullende (kracht) voeding

Krachtvoeding ookwel de brokken of pellets dienen als aanvullende voeding gegeven te worden en niet als hoofdvoeding.

Voor krachtvoeding geldt het algemene advies van 20 gr krachtvoeding per kg lichaams(streef)gewicht per dag. Het bovenstaande geldt voor konijnen vanaf ongeveer 7 maanden.

Dit geldt voor gewone biks en niet voor Supreme Science Selective*
*supreme is een luchtige biks,omdat het zo luchtig is en opzwelt in de maag is het advies om iets minder te geven.

**Teveel krachtvoer is niet goed voor een konijn!**

Teveel krachtvoeding kan ervoor zorgen dat het konijn vol zit en het konijn zal dan geen hooi eten. Daarnaast zal het konijn zijn blindedarm keutels niet meer opeten waardoor het konijn te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Ook zullen de blindedarm keutels aan zijn achterste blijven plakken waardoor er diverse konijnen aandoeningen kunnen ontstaan!

Aanvullende voeding in de vorm van Fruit

Groente en fruit kunnen gegeven worden als aanvullende voeding. Er dient wel opgelet te worden met groente en fruit en dan voornamelijk met fruit.

Voor groente en fruit geldt het algemene advies van 100 gr Groente en Fruit per kg lichaamsgewicht per dag.*

 

*Bouw het rustig op begin met een stukje van postzegel formaat. Geef niet teveel wortel want hier zitten veel suikers in.
Let op bij het geven van sla dit bevat Lactucarium wat vooral voorkomt in het melksap van de bloemstengel van de sla, maar ook in de bladeren (het is een stof die de werking van het centrale zenuwstelsel onderdrukt) Let ook op met fruit, sommige fruitsoorten bevatten van nature veel suikers.

Groente die niet geven mag worden zijn prei, ui, bieslook, bonen, erwten, mais, vaste kool, spruitjes en nat gras (geef nooit gemaaid gras)

*Geef niet te veel klaver
*
Nat en/of gemaaid gras kan gaan gisten en zorgen voor gasbuik bij konijnen. De reden hiervoor is de manier waarop het gras wordt afgesneden door de grasmaaier, dit kan ervoor zorgen dat er looizuur ontstaat. Looizuur is het natuurlijke afbraakproduct van vallend blad en gemaaid gras.

 

Vers water als drinken

Een konijn dient altijd voldoende vers water tot zijn beschikking te hebben. Wat kan aangeboden worden in een drinkflesje of drinkbakje. Wij adviseren een drinkbakje omdat een konijn hier meer uit drinkt, uiteraard kun je ook kiezen voor beide.

Er kan nooit teveel water geven worden aan een konijn net als dat jezelf nooit teveel water kunt drinken. Net zoals de mens moet het konijn genoeg drinken om een goede werking van de nieren te behouden. Hoeveel water konijn(en) drinken verschilt per konijn*
De hoeveelheid dat een konijn drinkt op een dag is van vele factoren afhankelijk o.a. of het konijn groenvoer te eten krijgt en wat voor groenvoer.
Daarnaast kan de temperatuur van de omgeving ook van invloed zijn.

*Indien je konijn opeens meer of minder drinkt dan normaliter kan het zijn dat er een medisch probleem is ontstaan. Het advies in dit geval is om contact te zoeken met een (konijnkundige) dierenarts.


 

Schadelijke voeding

Schadelijke voeding voor konijnen, tja er zijn veel producten niet goed voor konijnen t.z.t zullen wij op onze website hier op in gaan. Voor nu gaan wij enkel in op twee items.

Lik- en knaagstenen

Likstenen zijn erg slecht voor konijnen omdat deze veel calcium en zout bevatten. Konijnen nemen calcium op via de darmwand. Bij een te hoge opname aan calcium kunnen er blaas- en nierstenen ontstaan. In hooi zit veel calcium, wil je de calcium opname minderen stap dan over op Timothy Hooi.

Een alternatief voor lik- en knaagstenen zijn o.a. wilgentakken.
Goede voeding in de vorm van goede hooi en krachtvoeding dragen ook bij aan het afslijten van het konijnengebit.
Lik- en knaagstenen zijn dus overbodig en zeer schadelijk!


Appelpitjes
Appelpitjes bevatten een kleine hoeveelheid cyanide die voor ons niet schadelijk is, maar wel schadelijk zou kunnen zijn voor je konijn(en). Waterstofcyanide ook wel blauwzuur is een verbinding van waterstof, koolstof en stikstof

Cyanide is een gifstof die ontstaat doordat het lichaam cyanogene glucosiden omzet in cyanide. Appelpitjes zijn giftig, geef deze niet!!
*Cyanogene glucosiden vormen een groep van giftige stoffen in planten met als gemeenschappelijk kenmerk de aanwezigheid van een suikerresidu. Dit kan zorgen voor de ontstaan blauwzuurgas.

Voedingsadviezen Konijnen Verzorger

Hieronder een kleine uitleg van wat wij op een dag geven.

Wij geven zelf elke dag goede kwaliteit hooi van o.a. het merk Barn-i, Beaphar en Vadigran wat wij in de hooi ruif plaats en in een bakje op een andere plek in het verblijf. In de ochtend vervangen wij het oude hooi van de vorige dag voor nieuw vers hooi. Het oude hooi halen wij uit de hooiruif en leggen dit op de bodembedekking in het toilet. Daarna strooi wij Stoffie`s Choice Flower mix door het hooi en in de middag strooien wij de Stoffie`s Choice Snack mix door het hooi. In de avond geven wij een klein beetje (minder dan 20gr per kg lichaamsgewicht) Vadigran All-in-One Konijn. Daarnaast geven wij ook Stoffie`s Choice Hay mix en extra vers hooi. Als laatste als beloning voor het slapen gaan of soms tussendoor een paar Beaphar Care+ brokken.

BARN-I HOOI
BEAPHAR CARE+
VADIGRAN TERRA EXPERT ALL-IN-ONE KONIJN
STOFFIE`S CHOICE