Vachtverzorging bij konijnen

Een konijn wassen of knippen is in principe niet nodig echter is dit afhankelijk van wat voor soort konijn het betreft en of het konijn medisch in orde is.

Een konijn wassen en vachtverzorging bieden dient in sommige gevallen zeker wel te gebeuren, denk hierbij aan een konijn dat overgewicht heeft, geen voortanden heeft, een verlamming heeft of gewoon een konijn dat langharig is. Als eigenaar dien je een konijn de verzorging te bieden welke deze nodig heeft. Hetzij door dit zelf te doen of door een professional in te schakelen.

Het wassen van een konijn

Was een konijn enkel indien dit echt noodzakelijk is, denk hierbij aan een medische noodzaak of in de zomer indien het konijn bijvoorbeeld ontlasting aan zijn achterhand heeft plakken in de vacht.

Was een konijn dus enkel indien dit echt noodzakelijk is, een konijn is een prooidier en zal het wassen niet als fijn ervaren en kan hierdoor in de stress schieten en bang worden.

Neem voldoende tijd en en doe dit bij voorkeur met twee personen, laat één iemand wassen en één iemand het konijn geruststellen. De beste (was)plek om een konijn te wassen is de gootsteen of in een emmer. Was een konijn enkel met lauw water (controleer dit goed) en indien dit nodig is met SHAMPOO geschikt voor dieren. Was enkel de vuile delen, zeep nooit de kop of oren in indien dit niet noodzakelijk is. Bij twijfel neem contact op met een konijnentrimmer voor kundig advies!

Breng de shampoo/zeep aan op je handen en daarna op het konijn (gebruik bij voorkeur geen of  weinig of zeep, omdat dit makkelijk achterblijft en dan krijgt het konijn het binnen als het zichzelf gaat wassen) daarna goed afspoelen en afdrogen. Bij het gebruik van een haardroger dien je de föhn constant te bewegen en op een goede afstand te houden zodat het konijn het niet warm krijgt of dat de huid geïrriteerd/verbrand raakt. Zorg dat de vacht volledig droog is, zodat het konijn geen kou vat, dit kan namelijk dodelijk zijn. Bij twijfel neem contact op met een konijnentrimmer voor extra advies!

 

Het borstelen van een konijn

Het borstelen van een konijn is in principe niet nodig tenzij het een konijn betreft dat in de rui is of indien het een langharig konijn betreft.

Borstelen is dus enkel nodig niet tenzij het konijn in de rui is (anders krijgt je konijn teveel haren binnen, waardoor het verstopt kan raken) of indien het een langharig konijn betreft (deze dienen extra vachtverzorging te krijgen. Borstelen is (indien je dit correct uitvoert) ook een manier om je band met je konijn te versterken, konijnen onderling die elkaars gezelschap fijn vinden verzorgen namelijk elkaars vacht.

Tips bij het borstelen
Uitstekende plukjes bij voorkeur met je vingers verwijderen.
Begin het borstelen op de neusrug en de rest van de kop en werk zo verder naar achteren.
Borstel altijd met de richting van de haren mee.
Oefen niet teveel druk uit en blijf niet te lang op één plek, de huid kan anders geïrriteerd raken.
Knopen dien je met de hand uit elkaar te halen, deze knip je niet omdat je de huid gemakkelijk kan beschadigen.
Borstel het konijn op een plek die makkelijk schoon te maken is, konijnen haren blijven gemakkelijk overal aan kleven.

Kleine vachtverzorging tips

Een echte voorlichting over vachtverzorging laten wij over aan onze collega`s echter hebben wij wel wat kleine tips.

Kies een geschikte BORSTEL uit van goede kwaliteit.
Borstels met rubber materiaal en luizenkammen worden sterk afgeraden.
Kortharige konijnen hoeven in principe niet geborsteld te worden, aaien met een natte hand of een vochtig MICROVEZELDOEKJE wordt in het geval van de rui aangeraden.
Is het konijn in de rui bij voorkeur aaien met natte handen of met een vochtig MICROVEZELDOEKJE

Indien ervoor gekozen wordt om het konijn te borstelen (in geval van een langharig of kortharig konijn) is de keuze van een goede zwijnenharenborstel het juiste. Let hierbij wel op dat de borstel daadwerkelijk geschikt is voor een langharig konijn indien je een langharig konijn in huis hebt.

Kies niet voor het gebruik van een furminator, daarnaast wordt het gebruik van een fijne kam of rubberen borstels en/of borstels met pinnen sterk afgeraden omdat je hiermee o.a. de huid kunt beschadigen daarnaast kan het de groei van de haren van de vacht verstoren.

Ben je op zoek naar TRIM SCHAREN dan ben je ook bij Bunnyflop Konijnen Webshop aan het goede adres. Verder vind je bij ons diverse VACHT- en NAGELVERZORGINGSPRODUCTEN

 

Trimmers voor konijnen

Konijnentrimmer is een vrij beroep, dit betekent dat iedereen zich een konijnentrimmer mag noemen. 

Alvorens langs een trimmer te gaan adviseren wij om research te doen, kijk hierbij naar het feit of de trimmer te boek staat als konijnentrimmer en controleer dit bijvoorbeeld op onze website. De trimmers die onder aan de pagina vermeld zijn zijn trimmers die een cursus of opleiding hebben gevolgd bij Konijnendeskundige Jessica Goedhart of Ilse Pos.

Je kunt uiteraard ook reviews lezen echter zijn dit altijd moment opnames en elk persoon ervaart een bezoek anders. Indien een trimsalon betreed en je hier geen goed gevoel bij voelt adviseren wij om hier niet mee in zee te gaan.

Indien je zelf je konijn wilt trimmen dan vind je via Bunnyflop Konijnen Webshop uiteraard producten om het konijn te trimmen echter raden wij aan dit enkel te doen indien je ervaring hebt. Indien je hier geen ervaring mee hebt adviseren wij om contact op te nemen met een Konijnentrimmer in de buurt.

Lijst met Konijnentrimmers in Nederland

Liever kiezen voor een professional?
Hieronder vind je een lijst met Konijnentrimmers.

Bunny's Holiday - Hoogezand
Kalumi - Zwolle
Kattentrimsalon Feline - Almelo en Enschede
Just Rabbits - De Lutte
Bunny Bizz  - Almere
Trim Kat & Zo - Harderwijk
Regionaal Voorlichtingsbureau Konijnen - Amersfoort
De Konijnencoach - Houten
All About Rabbits - Driebergen
Rabbit Inn - Zaandam 
Fur and Feathers - Uitgeest
Rabbits Company - Alphen aan den Rijn
Knaagvraag - Zoetermeer en Hoogvliet Rotterdam
Katten en konijnentrimster - Hoogvliet Rotterdam
Trimsalon De Blaak - Tilburg
Trimsalon voor Konijnen - Zevenbergen
Somebunny Special - Maasbracht