Verkoelingsproducen voor konijnen

Konijnen kunnen goed tegen kou maar minder goed tegen warmte. Warmte kan zo slecht zijn voor een huiskonijn dat het zelfs een dodelijke afloop kan hebben als er niet ingegrepen wordt door de eigenaar.

In de zomer kan het flink warm worden voor zowel de mens als dier, zo ook konijnen. Zoals je hebt kunnen lezen kunnen konijnen goed tegen kou, maar héél slecht tegen warmte. Vanaf een graad of 24 beginnen konijnen het al héél moeilijk te krijgen. Wilde konijnen hebben de mogelijkheid om verkoeling te zoeken onder de grond maar veel van onze huiskonijnen hebben deze mogelijkheid niet en daarom is het van essentieel belang dat wij als konijnen eigenaar ingrijpen en ervoor zorgen dat onze konijnen er koel bij zitten.

Waarom verkoelingsproducten gebruiken?

Waarom verkoelingsproducten als je ook gevulde waterflesjes kunt gebruiken? Waterflesjes zijn een goedkope(re) manier om verkoeling te bieden aan konijnen maar wees je bewust van de mogelijke gevaren.

Waarom geen waterflesjes gebruiken? Waterflesjes zijn niet knaagproof dus de kans dat een flesje stuk kan gaan doordat het konijn hier in bijt is zeer groot. Waterflesjes blijven ook minder lang koel dan speciale verkoelingsproducten (de Ice Pod). Daarnaast bestaat de kans op brand bij een doorzichtig flesje water. Een doorzichtig flesje water kun je vergelijken met een vergrootglas, een vergrootglas is een glas waarvan het midden dikker is dan de randen. Als de zonnestralen et glas raken dan verspreiden de stralen zich, bij plat glas zoals ramen gaan de stralen enkel rechtdoor. Door de bolle vorm van het glas komen de zonnestralen aan de andere kant van "het vergrootglas" samen, dit wordt het brandpunt genoemd.  "Het brandpunt of de focus van een lens of holle of bolle spiegel is: Bij een bolle lens en een holle spiegel: het punt waar evenwijdig aan de optische as invallende lichtstralen na breking door de lens dan wel reflectie door de spiegel samenkomen.", he brandpunt kan zorgen voor jawel; BRAND
De temperatuur in het brandpunt kan zo heet worden dat papier, takjes, hooi, stro etc. in brand kunnen vliegen met alle gevolgen van dien! Dit is één van de reden waarom ik bij voorkeur geen waterflessen zou gebruiken afgezien van het feit dat waterflessen minder lang koel blijven en niet knaagproef zijn.


Welke verkoelingsproducten zijn er op de markt?

Er komen steeds meer verkoelingsproducten op de markt. Welke producten zijn er op de markt en hoe werken deze? Welk product moet je als konijnen eigenaar kiezen voor je konijn(en)? Kies een product op basis van kennis en dus informatie maar kies ook het product uit op het individuele konijn.  

Er zijn verkoelingsproducten verkrijgbaar welke voor gebruik in de vriezer geplaatst dienen te worden (o.a. de Ice Pod) Deze verkoelingsproducten kunnen vaak zonder hoes aangeboden echter raden wij dit enkel aan met de Ice Pod. De verkoelingsproducten die in de vriezer geplaatst dienen te worden voelen bevroren aan en dus ijskoud. Hoe lang een koelschijf koel blijft is geheel afhankelijk van de invriezingstijd maar ook de omgevevingstemperatuur. Daarnaast heb je verschillende koestenen en tegels welke werken volgens de natuurlijke koel eigenschappen van het materiaal, denk hierbij aan de koelstenen van graniet en de koelstenen van keramiek. Deze koelstenen voelen niet ijskoud aan maar voelen verkoelend aan, "koud" Verder zijn er koelproducten welke werken d.m.v. de warmte van het lichaam, deze geven een verkoelende werking, deze koelproducten geven net als de koelstenen verkoeling maar de producten voelen niet ijskoud aan. Als laatste zijn er ook verkoelingsproducten zoals koelmatten en koeldoekjes welke enkel geschikt zijn voor konijnen die niet knagen of geen voortanden hebben. Wij raden deze enkel aan indien een ander product niet gebruikt wordt door het desbetreffende konijn.

 

Koelschijven voor in de vriezer

De bekendste koelschijf is de Ice Pod van Scratch & Newton maar er zijn ook koelschijven van het merk Beeztees, Flamingo en overige merken. Deze koelschijven voelen ijskoud aan en geven ook verkoeling af aan de omgeving.

Zoals hierboven geschreven zijn er diverse koelschijven op de markt waarvan de Scratch & Newton variant de meest bekende is maar hoe werken deze koelschijven? De koelschijf dient voor gebruik een aantal uur in de vriezer gelegd te worden daarna kan de schijf in het verblijf gelegd worden. Leg de schijf zo neer dat het konijn zelf kan kiezen of deze in de buurt wilt gaan liggen. De koelschijven zijn ideaal omdat deze ijskoud aanvoelen maar ook de verkoeling afgeven aan de omgeving d.m.v. het verdampingsprincipe. Hoe lang een koelschijf koel blijft is natuurlijk afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

 

Koelstenen van Graniet en Keramiek

Koelstenen zijn er van Graniet en Keramiek. Graniet en keramiek hebben de eigenschap om verkoelend aan te voelen en zijn o.a. verkrijgbaar van het eigen merk maar ook van Flamingo en Trixie. Het nadeel van deze producten is dat deze breuk gevoelig zijn.

Sommige konijnen vinden de koelschijven die in de vriezer geplaatst moeten worden niet zo fijn en voor die konijnen hebben fabrikanten koelstenen op de markt gebracht. De koelstenen werken eigenlijk door hun eigenschappen vanwege het desbetreffende materiaal. De Koelstenen van Graniet blijven langer koel aanvoelen dan de keramieken variant is onze mening. Deze stenen voelen niet ijskoud aan maar voelen koel aan en dien je net als elk verkoelingsproduct te verwisselen en niet te gebruiken in de zon. Voor de koelstenen geldt ook, leg het product neer zodat een konijn kan kiezen of deze het product wil gebruiken.

 

Koelmatten en verkoelingsdoekjes

Sommige koelmatten bevatten een inhoud welke de verkoeling activeert wanneer het konijn erop gaat liggen, o.a. van het merk Trixie. Daarnaast heb zijn er verkoelingsdoekjes verkrijgbaar welke je nat dient te maken alvorens te gebruiken.

Voor de deze producten zijn geen koelkast of vriezer nodig. Deze producten wordt koel als je konijn er op gaat liggen. Dit komt door de niet giftige gel die in zo een koelmat zit (let wel zorg ervoor dat je enkel de koelmat aanschaft voor konijnen) Dit product wordt niet ijskoud, het brengt enkel een verkoelende ligplaats. Een verkoelingsdoekje is vaak een product dat je dient nat te maken onder de kraan daarna dien je het doekje goed uit te knijpen om het overtollige water kwijt te raken, daarna kun je het product aan je konijn geven en kan deze erop gaan liggen. Voor dit product geldt geef het enkel aan konijnen die zeker weten niet knagen en biedt het product zo aan dat een konijn de keuze heeft om het product te gebruiken.

 

Overige verkoelingsproducten

Er zijn naast koelschijven voor in de vriezer de koelstenen en de koelmatten/verkoelingsdoekjes ook andere producten verkrijgbaar. Eén van deze producten is het product van het merk Snuggle Safe.  

Voor de COOL POD van het merk Snuggle Safe is bijvoorbeeld ook geen koelkast of vriezer nodig. Deze pod wordt koel als je konijn er op gaat liggen. Dit komt door de niet giftige gel die in de pod zit. Ook dit product wordt niet ijskoud en het brengt enkel een verkoelende ligplaats. 

Waarom verkoelingsproducten gebruiken

Zoals eerder aangegeven kunnen konijnen erg goed tegen kou maar minder goed tegen warmte daarnaast is het in Nederland altijd wisselvallig weer en kost het tijd om van vacht te wisselen (van wintervacht naar zomervacht en van zomervacht naar wintervacht) Het is van groot belang om je konijn(en) verkoeling te bieden en gelukkig zijn er diverse producten op de markt om dit mee te doen. 

Waarom kiezen voor een verkoelingsproduct? Het is eigenlijk heel simpel! VERKOELINGSPRODUCTEN voor konijnen en knaagdieren zijn speciaal ontwikkeld voor konijnen en knaagdieren en uitgebreidt getest. Let wel gebruik enkel producten voor konijnen en knaagdieren, deze producten zijn gemaakt van knaagbestendig materiaal en mocht een product per ongeluk kapot gaan dan is de inhoud niet schadelijk in tegenstelling tot bijvoorbeeld koelelementen welke in de winkel te koop zijn om drinken en eten koel te houden. De koelelementen voor koel gebruik van voeding zijn gemaakt van dun plastic wat kan splinteren indien er aan geknaagd wordt en daarnaast is de inhoud dus niet altijd onschadelijk. Deze producten zijn namelijk niet gemaakt voor gebruik voor dieren, het is dus verstandig om enkel producten te gebruiken welke ontwikkeld zijn als verkoelingsproduct voor konijnen en knaagdieren.
Maar wat is toch de reden dat konijnen verkoeling nodig hebben, nou dit is ook heel simpel eigenlijk. Konijnen kunnen zoals aangegeven snel oververhit raken omdat konijnen niet kunnen zweten. In de natuur zoeken konijnen verkoeling in hun burcht, een zelf gemaakt hol onder de grond. Ons huiskonijn heeft deze mogelijkheid tot afkoelen helaas niet altijd. Konijnen raken zogezegd hun warmte kwijt via hun oren en versnelde ademhaling. Indien het te warm wordt zoals bijvoorbeeld in de zomer van 2019 kan een konijn te komen overlijden doordat deze oververhit raakt. Oververhitting bij konijnen wordt ookwel HITTESTRESS genoemd. Indien je signalen ziet van oververhitting dien je als eigenaar snel in te grijpen, maar voorkomen is beter dan genezen dus daarom raden wij echt aan om verkoelingsproducten in huis te halen.

Onze bevindingen wat betreft de verkoelingsproducten

Zoveel producten op de markt om konijnen verkoeling te bieden, soms weet je het gewoon niet meer. Wij hebben diverse producten getest maar let wel elk konijn is uniek dus wat voor het ene konijn goed werkt zal niet altijd werken voor het andere konijn.

Uiteraard hebben wij hier diverse producten getest en wij zijn tot de conclusie gekomen dat de ICE POD van Scratch & Newton, de KOELSTENEN GRANIET en de Verkoelingsdoekjes voor ons als beste uit de test zijn gekomen. Hieronder zullen wij een kleine uitleg geven over de desbetreffende producten.

Welke producten raden wij aan?

Wij raden ten alle tijden aan om te kijken wat geschikt is voor de konijnen, zoals gezegd je moet uiteraard wel kijken naar het individuele konijn. Wat voor de één werkt, werkt mogelijk niet voor de ander.

Een VERKOELINGSDOEKJE is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor konijnen die niet knagen en niet van een koelschijf uit de vriezer houden, terwijl voor een konijn dat knaagt een koelschijf of koelsteen weer beter is.

Scratch & Newton Ice Pod

De Scratch & Newton Ice Pod is ontwikkeld in Engeland en al heel wat jaren op de markt. 

De Ice Pod, de roze schijf of de roze UFO. Al jaren is de Ice Pod van Scratch & Newton op de markt. Een mooi product wat gemaakt is knaagbestendig materiaal en knaagproof is vanwege zijn ergonomisch vorm. Mocht de Ice Pod toch per ongeluk stuk gaan en gaan lekken dan is de inhoud niet schadelijk volgens de fabrikant. De Ice Pod dien je alvorens te gebruiken in de vriezer te leggen en na een aantal uur kun je deze zo in het verblijf leggen bij het konijn. Onze ervaring leert dat de Ice Pod ook koelte afgeeft aan de omgeving en als fijn wordt ervaren door vele konijnen. Vind een konijn de Ice Pod te koud kun je altijd de Ice Pod gebruiken met een hoes, tenzij het konijn graag knaagt. Je kunt de Ice Pod voor gebruik ook even een 15 minuten uit de vriezer laten liggen en dan in het verblijf plaatsen of even afspoelen voordat deze aan het konijn wordt gegeven. 

Koelstenen van Graniet

Een product dat sinds 2019 de markt veroverd is de Koelsteen van Graniet. 

De Koelsteen van Graniet is ideaal voor konijnen die niet houden van een ijskoud verkoelingsproduct dat uit de vriezer komt. De koelsteen kan zo gegeven worden aan het konijn echter de koelsteen voelt niet ijskoud aan maar koel, het nadeel van de koelsteen is wel dat deze geen koelte afgeeft aan de omgeving en dat deze breuk gevoelig is waardoor het product altijd voor gebruik even gecontroleerd dient te worden. Wat een koelsteen zo fijn maakt is dat de koelsteen zonder gebruik van een koelkast of vriezer zijn werk doet. De koelsteen kan niet in de vriezer echter wel in de koelkast, wij raden beide af i.v.m. mogelijke breuk van de koelsteen maar ook mogelijke breuk van de koelkast of vriezer door o.a. het gewicht.

Verkoelingsdoekjes

Het verkoelingsdoekje is van origine voor de hond bedoeld maar ook geschikt voor het konijn.

Dit product zijn wij op het spoor gekomen omdat ons eigen konijn niet graag gebruik wilde maken van de Ice Pod of de Koelsteen van Graniet. Om ons konijn toch verkoeling te bieden moesten wij dus iets verzinnen, want een binnen konijn zonder verkoeling dat kan echt niet en zeker niet als in de middag op het heetst van de dag het zon op het huis staat. Uiteraard is het verkoelingsdoekje enkel bedoeld als laatste redmiddel want het is niet geschikt voor elk konijn. Ons eigen konijn had geen voortanden meer en kon dus ook niet knagen. Het verkoelingsdoekje is niet knaagproof en is daarom enkel geschikt voor konijnen zonder voortanden of als je zeker weet dat de konijnen niet knagen.

v

Koelstenen van Keramiek

Een product dat sinds 2020 op de markt is, is de Koelsteen van Keramiek. 

De Koelsteen van Keramiek is net als de Koelsteen Graniet ideaal voor konijnen die niet houden van een ijskoud verkoelingsproduct dat uit de vriezer komt. De koelsteen/koelplaat/koelschijf kan zo gegeven worden aan het konijn. De koelsteen voelt niet ijskoud aan maar koel, het nadeel van de koelsteen is wel dat deze geen koelte afgeeft aan de omgeving en dat deze breuk gevoelig is waardoor het product altijd voor gebruik even gecontroleerd dient te worden. Wat een koelsteen van keramiek zo fijn maakt is dat de koelsteen niet in een koelkast of vriezer hoeft om zijn werk te doen. De koelsteen kan niet in de vriezer echter wel in de koelkast, wij raden beide af i.v.m. mogelijke breuk van de koelsteen maar ook mogelijke breuk van de koelkast of vriezer door o.a. het gewicht.


Biedt ten alle tijden verkoeling aan!

Wij hopen dat de bovenstaande uitleg mogelijk behulpzaam is bij het kiezen van het juiste verkoelingsproduct voor de konijnen. 

Welk verkoelingsproduct je ook als eigenaar kiest het is van groot belang dat je verkoeling biedt aan je konijn(en)!
Ben je op zoek naar VERKOELINGSPRODUCTEN dan ben je altijd welkom in onze webshop BUNNYFLOP KONIJNEN WEBSHOP