De jaarwisseling en nu?

De jaarwisseling is altijd stressvol voor dieren en dan met name konijnen. Uiteraard geldt voor het ene konijn of huisdier dat deze banger is aangelegd dan de ander en daarnaast is de woonomgeving ook een factor.

De Jaarwisseling is nooit leuk voor konijnen dit komt o.a. doordat ze aanzienlijk beter horen dan wij en een groter gezichtsveld hebben. De knallen van vuurwerk zijn heel intens en daar kunnen konijnen gestrest van raken. Het is niet zo vreemd natuurlijk dat deze periode erg stressvol kan zijn voor konijn(en) en eigenaren. Stress kan er namelijk weer voor zorgen dat konijnen stoppen met eten. Plotselinge lichtflitsen en onverwachtse vuurwerk knallen daar schrikken sommige konijnen nogal van, andere konijnen kunnen er prima tegen.

Herken jij een bang konijn?

Ken jij je konijn door en door dan zie je zeker weten wanneer deze bang of geschrokken is. Voorkom een bang en geschrokken konijn!

Bangheid of bezorgdheid herkennen is zeker van groot belang! Een konijn dat bang is zal zich vaak klein maken en zal zich zeker gaan verstoppen. Een konijn kan ook hard weg rennen of stampen. Stampen zullen ze vaak doen om soortgenoten te waarschuwen. Verderop in de tekst zullen wij verder in gaan op de signalen van een bang konijn.

 

Anti-stress middelen en vuurwerk cd`s

Zoals aangegeven is het afhankelijk van het konijn en de omgeving of een konijn bang zal zijn tijdens de jaarwisseling. 

Inmiddels zijn er een producten op de markt dat konijnen kan kalmeren tijdens deze stressvolle periode, dit zou een optie zijn om te gebruiken ANTI-STRESS MIDDELEN Het advies is om konijnen geleidelijk te laten wennen aan de knallen van het vuurwerk, hiervoor zijn cd`s te koop. Het bovenstaande geldt ook uiteraard voor andere dieren zoals honden en katten.
 

Tips om vuurwerk angst te voorkomen

Angst kun je niet altijd weg nemen, maar probeer het wel zoveel mogelijk te voorkomen.

Tips om vuurwerk angst zoveel mogelijk te voorkomen;
- zorg voor een stressvrije, vertrouwde en zoveel mogelijk vuurwerkvrije omgeving.

- tijdig starten met anti-stress producten zoals bijvoorbeeld Bach Rescue Remedy
- begeleid je konijn(en) zo goed mogelijk voor, tijdens en na de vuurwerkperiode, leidt je  konijn(en) af, gedraag je normaal en zorg voor rust en regelmaat.

Geef je konijn(en) rust

Zoals hiervoor al geschreven elk konijn of ander huisdier is uniek maar rust is belangrijk!

De adviezen zijn natuurlijk verschillend voor binnen en buitenkonijnen maar de grote lijnen zijn wel hetzelfde. Laat de konijn(en) zoveel mogelijk met rust en gedraag je niet anders dan normaal, dit voelt het konijn.
 

Geef je konijn(en) afleiding

Zoals hiervoor al geschreven elk konijn of ander huisdier is uniek en rust is belangrijk! Ook regelmaat en afleiding is heel belangrijk!

Behandel je konijn(en) zoals normaal maar geef wel extra knaagmateriaal in de vorm van bijvoorbeeld WILGENTAKJES of een ander knaagspeeltje. Kies bijvoorbeeld voor een knaagspeeltje in de vorm van een HOOIKUBUS of een WEILAND Wat je ook kunt doen is een DENKSPEL maar uiteraad dient je konijn dit al te kennen anders zorgt dit alleen maar voor extra stress. Wat ook raadzaam is, is om wat lekkere gedroogde producten door het hooi te strooien ter afleiding, denk hierbij aan HAY TOPPINGS

​​​​​​

Een konijn kan bang zijn

Een konijn kan zeker bang zijn, hieronder staat aangegeven hoe een konijn zich ongeveer zal gedragen indien deze bang is.

- een konijn dat bang is kan wegrennen maar ook verstijven.

- een bang konijn kruipt weg en maakt zich dan zo plat mogelijk.

- een konijn kan gaan (wegrennen en) stampen.

- naast dat je aan een konijn zijn of haar gedrag kan zien dat die bang is kan je het ook aan de ogen zien. Een konijn dat bang is zal wijde ogen hebben.

Dit zijn de meest voorkomende tekenen van angst, maar uiteraard is elk konijn anders en uniek en kan jij het beste zien wanneer je je konijn angstig is.

Hou dit goed in de gaten!

Tips om de jaarwisseling door te komen

Tja, angst kunnen wij niet wegnemen op een afstand maar wij kunnen wel wat tips geven waar jij als eigenaar misschien iets aan hebt.

- sluit de gordijnen en laat het licht aan.

- zet de radio of televisie aan om jr konijn(en) af te leiden

.- laat je konijn(en) niet alleen en praat eventueel tegen je konijn(en).

- spreid het eten van je konijn over een langere tijd. Als je konijn(en) wat hongerig* zijn, hebben zij minder aandacht voor het vuurwerk.

- geef je konijn extra veel hooi om op te knabbelen.

- laat je konijn(en) (als ze binnen los lopen) liefst zelf een plekje in huis opzoeken en zorg voor voldoende schuilplekjes.

- doe een intelligentie spelletje met je konijn(en) ter afleiding.

- zorg dat je konijn gechipt en geregistreerd is, voor het geval dat deze schrikt en ontsnapt.

- reageer zelf zo min mogelijk op vuurwerk en gedraag je normaal. Behandel het konijn zoals je het normaal ook behandelt.*zorg er wel voor dat je konijn gewoon blijft eten en honger deze natuurlijk niet uit!