Opvangcentra voor konijnen

Soms, soms kun je helaas als eigenaar niet meer voor je konijn(en) zorgen. Het aan hun lot overlaten en vrijlaten van konijnen is niet alleen wreed maar ook nog eens strafbaar.

Soms zit je in een situatie dat je beter een ander huis kunt zoeken voor je konijn(en), dit is geen schande maar in het belang van het dier. Huiskonijnen zijn tam en hebben niet de vaardigheden om voor zichzelf te zorgen dus vrijlaten in de natuur is een no-go, vrijlaten zorgt voor onnodig lijden. Je konijn zomaar op straat (bij het vuil) achterlaten is zeker ook geen optie, helaas overleven konijnen dit niet altijd.
Bedenk dat elke gemeente verplicht is om konijnen en andere dieren op te vangen, er is dus altijd een opvang in de buurt.

Het afstaan van konijnen

Je wilt je konijn afstaan en nu? Wat moet je weten? Konijnen kosten geld en vaak héél veel geld als ze in een opvang terecht komen, de reden hiervoor is dat de konijnen vaak medisch niet in orde zijn en eigenaren veel te lang hebben gewacht met afstaan.

Konijnen die in de opvang komen zijn meestal niet in orde daarnaast moeten de rammen gecastreerd worden en de dieren moeten verzorgd worden. Sommige konijnen zitten wel een jaar of langer in de opvang en dit alles kost geld. Bedenk dat als je je konijn afstaat je maar een klein deel van deze kosten betaald. Het voordeel van een opvang is dat de opvang jouw alles uit handen neemt en goed voor jouw konijn(en) zal/zullen zorgen. Je konijn(en) krijgt / krijgen een medische check-up en de nodige medische zorg, worden gecastreerd, krijgen voeding en als laatste wordt er een nieuwe eigenaar gezocht en wordt het konijn of de konijnen gekoppeld. Het is dus beter voor jou maar vooral voor je konijn om deze af te staan aan de opvang. Indien je het bedrag voor afstand niet in één keer kan voldoen zijn er vaak genoeg mogelijkheden wat betreft betaling, dit is per opvang verschillend.

LAAT EEN KONIJN NOOIT VRIJ, WANT DAN IS DEZE NIET BLIJ!