Myiasis bij konijnen

Eén van de vervelendste onderwerpen om over te schrijven vinden wij "Myasis" Vaak onopgemerkt en met dodelijke afloop (indien er niet tijdig ingrepen wordt). 

Myiasis is vervelend en soms ook een "sluipmoordenaar". Opletten in de zomer is dan ook zeker aan te raden. Zorg altijd dat je de juiste voeding geeft dus heel veel goede kwaliteits HOOI en beperkt goede kwaliteits PELLETS Daarnaast is het advies om het verblijf regelmatig grondig te REINIGEN en het TOILET regelmatig te verschonen. Aanvullend adviseren wij om de achterhand van het konijn regelmatig te controleren en schoon te maken indien er sprake is van "plakpoep" Verder kun je preventief vliegen weren met VLIEGENZAKKEN, VLIEGENSTRIPS of VLIEGENVALLEN

Myiasis "huid madenziekte"

Myiasis wordt ook wel de "huid madenziekte" genoemd en kan onopgemerkt heel veel pijn en leed veroorzaken. Myiasis (ook wel vliegenlarveziekte) is een aandoening die bij meerdere dierensoorten waargenomen kan worden maar het lijkt erop dat "het (huis)konijn" hier extra gevoelig voor is. 

Myiasis is een aandoening die wordt veroorzaakt door de larven van een aantal soorten vliegen. De aandoening wordt meestal veroorzaakt door de larven (maden) van de blauwgroene bromvlieg ookwel de groene vleesvlieg (Lucilia Sericata). Deze vlieg is overwegend actief in de periode van april tot en met oktober.

Een vlieg legt larven, die leven in het vlees van levende konijnen. Omdat de maden geen levend vlees kunnen eten, maar alleen dood en rottend vlees scheidt deze made stoffen af die tot weefsel afsterving leiden waardoor het vlees zal gaan rotten.

Konijnen laten zelden zwakte zien omdat ze prooidier zijn, daarom is het dus van belang om goed op te letten of de achterhand van een konijn schoon is.
Voor een konijn kunnen de ziekteverschijnselen binnen de 24 tot 48 uur dodelijk zijn en daarom is een schoon verblijf en toilet zeker van belang. De geur van keutels trekt meer insecten aan en dan voornamelijk in de periode van mei tot september.

De groene vleesvlieg (Lucilia Sericata)

De groene vleesvlieg is vooral de vlieg waar wij als konijnen eigenaar op moeten letten.

De groene vleesvliegen ookwel Lucilia Sericata zijn vliegen met vertegenwoordigers die behoren tot de families Calliphoridae en Sarcophagidae en waartoe vaak verschillende bromvliegen, dambordvliegen en echte vliegen gerekend worden. De vlieg kan tussen de 10 en 14 mm lang worden, en is te herkennen aan de metaalachtige blauwgroene of gouden kleuring met zwarte noteringen op de rug. 

Myiasis voorkomen is beter dan genezen!

Myiasis wil je niet mee maken en daarom zeggen wij "Myiasis voorkomen is beter dan genezen" 

Dit zijn wat tips om te voorkomen dat een konijn Myiasis krijgt: 
- Controleer de achterhand van het konijn regelmatig.
- Zorg dat de achterhand van het konijn schoon is.
- Zorg ervoor dat het verblijf van het konijn of de konijnen schoon is.

Indien je konijn een vieze achterhand heeft en dit niet zelf schoon kan houden kun je dit schoonmaken echter maak niet het konijn geheel nat, reinig alleen de vieze plekken. Indien het konjin (vaak) last heeft van "plakpoep" adviseren wij contact op te nemen met een (konijnkundige) dierenarts. Mocht een medische oorzaak uitgesloten zijn dan adviseren wij om naar de voeding te kijken. Kijk naar de voeding in hoeveelheden op een dag en de soorten voeding, pas dit aan waar nodig.


 

Beaphar Anti-Myiasis

Beaphar Myiasis Anti-Myiasis (Ivermectine 0,05%) huidspray, oplossing voor konijnen en cavia`s ter preventie van Myiasis (madenziekte)

Myiasis bij konijnen en cavia’s wordt vooral veroorzaakt doordat ontlasting of urine aan de achterkant blijft vastzitten, dit trekt vliegen aan om eitjes te leggen. De maden uit de eitjes eten zich door de huid heen en kunnen een bloedvergiftiging of infecties veroorzaken, waardoor het konijn of ander dier binnen 24 uur kan sterven.
Let op, dit product doodt de eitjes en maden van de vlieg die Myiasis veroorzaakt; niet de volwassen vlieg.
Gebruik van Anti-Myiasis wordt aanbevolen in de periode dat de blauwgroene bromvlieg actief is. Afhankelijk van de weersomstandigheden is dit meestal april t/m november.

Als je maden waarneemt op het konijn dien je direct contact op te nemen met een (konijnkundige) dierenarts.

Niet te gebruiken:
- bij konijnen en cavia's jonger dan 8 weken
- op beschadigde huid
- bij zieke, zwakke of zogende dieren
- bij andere dieren, in het bijzonder bij hondensoorten zoals collies, Old English Sheep dogs, shelties en bobtails. 
- bij overgevoeligheid voor de werkzame stof

Oplikken van Beaphar Anti-Myiasis  
de werkzame stof, ivermectine, is ook als oraal product verkrijgbaar bij de dierenarts voor andere aandoeningen (zoals bijvoorbeeld worminfecties), dus de stof zelf oplikken kan geen kwaad.
Het bevat echter ook draagstoffen (een bittere smaak, juist tegen het oplikken en een stof die zorgt voor opname in/verspreiding over de huid), deze kunnen door de bitterheid wel voor overmatig speekselen en misselijkheid zorgen als een konijn dit oplikt. Daarnaast is alles wat een konijn oplikt natuurlijk ook niet meer aanwezig als actief middel op de huid, dus de werking kan verminderen. Het beste is daarom om oplikken zoveel mogelijk te voorkomen, daarom is het verstandig om het konijn na het sprayen even af te leiden (bijvoorbeeld met iets heel erg lekkers of leuks; wilgenhout, kruiden) zodat de vloeistof zoveel mogelijk op kan drogen.
Als het eenmaal opgedroogd is, kan het geen kwaad als het konijn zich wast.

Naast Beaphar Anti-Myiasis zijn er vele dierenarts welke uit ervaring spreken dat Stronghold met de werkzame stof een preventieve werking bij konijnen heeft tegen Myiasis. Dit middel is te verkrijgen bij de dierenarts. Verder is er nog een product beschikbaar dat preventief werkzaam is en dat is Maden Weg van Excellent.

EXCELLENT MADEN WEG BESTELLEN

Als aanvulling let goed op de kwaliteit van voeding!
Waarom is dit zo belangrijk? Nou omdat "plakpoep" in vele gevallen een probleem is dat te voorkomen valt of wat je meteen kunt aanpakken!


Een konijn produceert twee soorten keutels: gewone keutels en blindedarmkeutels. Het konijn eet de blindedarmkeutels op, omdat deze nog boordevol voedingsstoffen zitten. Wanneer jij als eigenaar verkeerde voeding of teveel voeding geeft, eet het konijn de keutels niet allemaal op waardoor deze aan de kont blijven plakken. Geef je konijn dus kwalitatief goede voeding als aanvulling, beperkt gezonde snacks en onbeperkt hooi!

 

Myiasis behandelen

De behandeling van Myiasis moet ten alle tijden door een (konijnkundige) dierenarts uitgevoerd worden. Myiasis is SPOED en wachten is dus niet aan de orde!

De larven moeten met een pincet worden verwijderd.
Voor men de ziekte opmerkt is het vaak al in een gevorderd stadium. In dat stadium zal professionele hulp noodzakelijk zijn, dus ga altijd met spoed langs een dierenarts!
Het konijn zal gaan lijden aan bloedvergiftiging en infecties hier is antibiotica voor nodig.
 
Verder is het uiterst pijnlijk en zal er pijnstilling voorgeschreven worden.
Voor meer informatie, neem contact op met een (konijnkundige) dierenarts!

Het is beter om Myiasis te proberen te voor voorkomen en extra waakzaamheid in het buitenseizoen van mei tot september is dan ook van belang.