Konijnen en warmte

Het wordt weer warmer weer en de zomer komt er weer aan. 

Warmte kan dodelijk zijn voor konijnen en zeker voor de huiskonijnen. Wij als konijnen eigenaar dienen onze konijnen een handje te helpen en verkoeling te bieden. Verkoeling heb je in vele vormen en op de website vind je meer informatie over zomer en verkoeling.

Ben je als eigenaar op zoek naar verkoeling voor je konijnen dan kun je deze terug vinden in onze webshop BUNNYFLOP KONIJNEN WEBSHOP 
Wil je de zomer producten allemaal in één keer vinden gebruik dan de zoekterm "zomer" in onze webshop.

Konijnen en temperatuur

Konijnen kunnen goed tegen kou maar slecht tegen warmte. Warmte kan zo slecht zijn voor een huiskonijn dat het zelfs een dodelijke afloop kan hebben als er niet ingegrepen wordt door de eigenaar.

In de zomer kan het flink warm worden voor zowel de mens als dier, zo ook konijnen. Zoals je hebt kunnen lezen kunnen konijnen goed tegen kou, maar héél slecht tegen warmte.
Vanaf een graad of 24 beginnen konijnen het al héél moeilijk te krijgen. Wilde konijnen hebben de mogelijkheid om verkoeling te zoeken onder de grond maar veel van onze huiskonijnen hebben deze mogelijkheid niet en daarom is het van essentieel belang dat wij als konijnen eigenaar ingrijpen en ervoor zorgen dat onze konijnen er koel bij zitten.

Hoe raken konijnen hun warmte kwijt?

Wilde konijnen zoeken verkoeling in de natuur in hun burcht, een hol onder de grond welke zelf gegraven hebben. Onze tamme konijnen welke in gevangenschap leven hebben niet altijd de mogelijkheid om een burcht te graven het is dus van groot belang dat wij als eigenaar zorgen voor verkoeling en de juiste manier van huisvesten in de zomer.

Konijnen kunnen niet zweten en raken hun warmte kwijt:
- via de oren.
- door de ademhaling aan te passen.

Checken of je konijn het warm heeft

Tja, wanneer heeft je konijn het warm. Je kunt dit als je je verdiept hebt in konijnen en je eigen konijn(en) zien aan het gedrag van je konijn(en) d.m.v o.a. het lichaamstaal. Uiteraard zijn er ook nog andere manieren om te kijken of het konijn het warm heeft.

Om te checken of je konijn het te warm heeft...
- voel even aan de oren.
- voel even tussen de oren.
- hang een thermometer op in het verblijf/huis.
Op deze manier kun je kijken of het konijn het warm heeft.

Aanvullende informatie

Hittestress en Myiasis zijn twee belangrijke woorden die elke konijnen eigenaar dient te kennen. Twee andere belangrijke woorden zijn Vaccineren en Teken.

HITTESTRESS kan dodelijk zijn daarnaast moet de konijnen eigenaar tijdens de zomer goed letten op vliegen die MYIASIS kunnen veroorzaken. Ook het VACCINEREN is erg belangrijk omdat muggen, vliegen maar ook TEKEN konijnen virussen kunnen overbrengen. Te weten RHD Ziekten en MYXOMATOSE 
Verkoeling is ook erg belangrijk!

Klik op de link voor meer zomer tips ---> ZOMER TIPS

De bovenstaande links worden binnenkort actief!

Extra waarschuwing voor in de zomer

Een extra waarschuwing die normaal al geldt maar nu in de zomer vooral. Een extra waarschuwing m.b.t konijnen en een badje.

Lopen de konijn(en) los in de tuin lopen en staat er een (opblaas)badje voor de kinderen, let dan op dat ze niet uit nieuwsgierigheid over de rand klimmen en erin vallen.

Daarnaast even een waarchuwing m.b.t. tot het in bad doen van konijn(en). Indien het konijn bijvoorbeeld een vieze achterhand heeft was dan enkel het konijn als deze zichzelf niet schoon kan houden en was enkel de vieze plekken.

Hitte kan dodelijk zijn, let dus goed op je konijn(en)!
Konijnen die buiten leven en de mogelijkheid hebben tot graven zullen onder de grond verkoeling zoeken als het boven de grond te warm wordt.