De gevaren van de feestdagen

De feestdagen zijn leuk en lekker, maar als je konijnen hebt of andere huisdieren dan zit het gevaar in een klein hoekje.

Tja, lekker eten en lekker drinken en daarna cadeautjes uitpakken waar is het gevaar?
Nou, eigenlijk in alles wat je eet en drinkt rondom de feestdagen maar dan vooral in de speciale dingen zoals bijvoorbeeld chocolade.
Niet alleen eten kan schadelijk zijn maar ook planten en jawel... de Kerstboom.

Opletten met chocolade

Chocolade bevat theobromine, theobromine is een bittersmakend alkaloïde behorend tot de methylxanthinefamilie, waartoe ook theofylline en cafeïne behoren. De naam is afkomstig van Theobroma wat het geslacht is van de cacaoboom.

Het stofje theobromine dat in chocolade zit, is giftig voor alle (huis) dieren waaronder ook konijnen. De reden dat dit stofje giftig is, is omdat dit veel te langzaam wordt afgebroken in het lichaam van dieren vergeleken bij mensen.

Met de feestdagen zijn de chocoladeletters, chocolade kruidnoten en chocoladeversieringen in de kerstboom niet aan te slepen in de winkels en dus betekent dit automatisch ook bij mensen thuis. In de verschillende soorten chocolade zitten verschillende hoeveelheden theobromine; in witte chocolade zit vrijwel niets, maar hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine er in zit en logischerwijs worden huisdieren dus sneller en ernstiger ziek van donkere chocolade (melk en zeker puur).

Indien een konijn of ander huisdier chocolade heeft gegeten, kunnen verschijnselen gaan optreden binnen 24 uur, maar meestal zelfs al na 4 uur.

Verschijnselen kunnen zijn: braken (soms met bloed), buikpijnlijkheid, veel drinken, rusteloosheid tot zelfs hyperactiviteit, kwijlen, veel plassen, wankel lopen en een versnelde hartslag.

In hele ernstige gevallen kunnen er problemen met hart (ritmestoornissen) en longen (moeizaam ademen) en/of verschijnselen van epilepsie optreden. Het eten van chocolade kan leiden tot de dood (dit is van verschillende factoren afhankelijk zoals het soort chocolade, de hoeveelheid, het huisdier etc.)

Tegen theobromine bestaat geen antigif. Belangrijk is dat je zo snel mogelijk een dierenarts belt als je konijn of ander huisdier chocolade heeft gegeten. Vaak zorgt de dierenarts er dan voor dat het dier gaat braken en zo de meeste chocolade kwijt raakt voor het verder het lichaam in gaat. Verder kan er alleen ondersteunende therapie gegeven worden om ervoor te zorgen dat het dier zich zo aangenaam mogelijk voelt terwijl de rest van de chocolade langzaam uit het lichaam verdwijnt.
 

Opletten met kruidnoten en pepernoten

Het onderstaande is gebaseerd op diverse bronnen, de zoals een artikel in Trouw en stukken van Mens en Dier. De informatie kan mogelijk achterhaalt zijn maar wees zeker alert op mogelijke gevaren.

Zowel pepernoten als kruidnoten bevatten kaneel.
Kaneel kan schadelijk zijn voor sommige mensen en mogelijk ook voor huisdieren.
Dit komt doordat kaneel de smaakstof coumarine bevat.
Deze smaakstof kan schadelijk zijn voor de gezondheid omdat het in grote hoeveelheden de bloedstolling kan verminderen.
In 2002 waarschuwde De Keuringsdienst van Waren voor overmatige consumptie van pepernoten. Het strooigoed bevat een relatief hoge concentratie van het mogelijk kankerverwekkende acrylamide. Ook ontbijtkoek bevat veel van deze stof. Dit zou dus mogelijk ook schade kunnen toebrengen aan huisdieren.


 

Kerstplanten en de schadelijke gevolgen

Er zijn diverse (kerst) planten zoals de kerstster, hulst, maretak en de kerstroos. Al deze planten zijn giftig, de één meer dan de ander. Indien een konijn hiervan gegeten heeft of een ander huisdier is advies van een dierenarts aan te raden.

Maretak
Indien je konijnen of andere huisdieren hebt, raden wij af om dit plantje in huis te halen. De verschijnselen die kunnen optreden na het eten van maretak bestaan uit: braken, diarree, verwijde pupillen, ademhalingsproblemen, shock en indien het dier veel heeft gegeten of er erg gevoelig voor is, kan het soms leiden tot de dood.

Kerstroos
Deze plant bevat een stof dat op het hart van dieren (en mensen) slaat. In lage doseringen wordt dit stofje nog wel eens toegepast als hartmedicatie bij hartproblemen, maar in hogere doseringen is dit erg giftig. Problemen die kunnen optreden zijn braken, diarree, sufheid, verlamming en hartritmestoornissen. 
Ook dit plantje is zeker af te raden indien je konijnen of andere huisdieren in huis hebt.

Hulst
Deze plant geeft alleen ernstige verschijnselen als een diee hier grote hoeveelheden van eet. Met name de besjes bevatten de grootste hoeveelheid giftige stof. De symptomen na het eten van hulst kunnen bestaan uit braken, diarree, speekselen, niet willen eten en schudden met de kop vanwege irritatie aan de mondslijmvliezen. Indien er slechts een kleine hoeveelheid gegeten is, zijn de verschijnselen meestal de dag erna weer weg. 

Kerstster
Vroeger werd gedacht dat deze plant extreem giftig was, inmiddels blijkt dat deze minder giftig is dan gedacht mits het dier er niet teveel van binnen krijgt. Als verschijnselen wordt vaak braken,niet willen eten en wat sloomheid gezien.

 

Kerstversiering en gevaar

Naast snoepgoed en planten kan kerstversiering ook een gevaar opleveren voor konijnen en andere huisdieren.

Kerstverlichting
Bij verlichting en dan met name de snoeren is het belangrijk om goed te letten met knaagdieren of konijnen die vrij door het huis heen lopen. Zij kunnen aan de snoeren gaan knagen met alle gevolgen van dien. Brandende kaarsen, een open haard of een elektrische kachel kun je beter niet zonder toezicht aan laten, de konijnen maar ook andere dieren kunnen zich verbranden.

Kerstboom en zijn versieringen
De kerstboom is ook een punt van aandacht! Glazen versieringen wordt afgeraden, ‘onbreekbare’ materialen zoals plastic wordt aangeraden (indien dit valt, zullen er geen scherven rondvliegen). Bij het ophangen van de versieringen met behulp van een haakjes is het belangrijk dat de haakjes echt goed bevestigd zijn om de takken van de boom. Konijnen maar ook andere huisdieren kunnen deze haakjes in hun voeten, vacht of ogen krijgen of zelfs opeten, met alle gevolgen van dien.


Kerstboom water
Veel dieren zoals konijnen, maar ook honden en katten zullen eerder van water drinken als er een ‘smaakje’ aan zit (regenwater, slootwater in het geval van honden en katten) Ze zullen dus ook proberen om van het water van een (echte) kerstboom te drinken. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden, omdat de kerstboom stoffen aan het water kan afgeven die voor dieren niet gezond zijn. Ook takken en naalden van de kerstboom kunnen beter niet gegeten worden. Indien dit wel gebeurt, zal ook niet elk dier meteen ziek worden, maar houdt rekening met symptomen als braken, diarree en/of zelfs neurologische klachten. (bron van deze tekst is het LICG)

 

Nog meer gevaar tijdens de Feestdagen

Diverse gevaren zijn genoemd in de bovenstaande tekst zoals de kerstboom en kerstplanten. Er zijn nog meer gevaren, twee daarvan zullen wij hieronder nog even behandelen.

Gourmet/grillen
Let op tijdens het gourmetten en grillen dat er een gevaar bestaat voor je konijnen, knaagdieren, honden, katten en andere huisdieren op verbranding. Daarnaast is het verstandig om de kabel van de elektra zo te bevestigen dat je konijnen of knaagdieren hier niet aan kunnen knagen. Let ook op met de dampen van het gourmetten en grillen. Het gaat niet zozeer om de geur, maar om de stoffen die vrijkomen bij het verwarmen van een anti-aanbaklaag. Deze zijn in iedergeval zijn voor vogels vreselijk giftig bij het inademen hiervan. Vogels dienen dus altijd in een andere ruimte gehouden te worden gedurende het gourmetten/grillen. Mocht de vogel toch de dampen hebben ingeademd is het zaak de vogel zo snel mogelijk in een zuurstofrijke omgeving te plaatsen, omdat ze in zeer korte tijd benauwd kunnen worden en kunnen sterven. Neem dus meteen contact op met een dierenarts in dit geval.

Giftig eten
Ook eten kan giftig zijn. Druiven, rozijnen, avocado, ui, knoflook, prei, bieslook en macadamianoten: al deze middelen kunnen met de feestdagen op tafel staan. Stuk voor stuk zijn ze giftig voor sommige huisdieren (ook gekookt of gebakken, de giftige stoffen blijven behouden), dus houdt daar rekening mee. De symptomen variëren per voedingsmiddel en per diersoort. Belangrijk is dat je bij twijfel meteen contact opneemt met een dierenarts indien je konijn of ander huisdier het bovenstaande heeft gegeten.

(bron van de bovenstaande tekst is Dierenkliniek Benschop Oudewater LICG)