Hay hay... everyday!

Hooi is erg belangrijk voor konijnen!
Het is erg belangrijk dat konijnen voldoende hooi te eten krijgen voor een goede gezondheid.

Hooi heeft een hoog vezel gehalte en dit is essentieel voor een konijnen spijsvertering. Konijnen hebben onbeperkt hooi nodig om het spijsverteringssysteem goed te laten functioneren. Ze hebben een speciaal spijsverteringssysteem dat geschikt is om vezelrijke voeding af te breken.

Het afslijten van het konijnengebit

Hooi draagt o.a. bij aan het afslijten van konijnen tanden. Het afslijten is nodig omdat konijnen tanden constant doorgroeien.

Het hooi eten zoals een konijn dit doet door de manier van kauwen is wat nodig is om de tanden te laten afslijten tot een goede lengte en dit zorgt ervoor dat de tanden niet te ver doorgroeien. Als de tanden te ver doorgroeien kan dit vele gezondheidsproblemen met zich mee brengen zoals abcessen en oogproblemen. Het kauwen van hooi zorgt er ook voor dat er geen scherpe hoeken ontstaan op de kiezen. *

*Als de scherpen hoeken niet afslijten dan kan dit erg pijnlijk zijn voor het konijn. Het konijn kan dan stoppen met eten omdat dit te pijnlijk is. Als een konijn stopt met eten dan kan dit het spijsverteringssysteem platleggen.

 

Verveling voorkomen door hooi eten

Hooi voorkomt verveling, want konijnen moeten iets om handen hebben.

In het wild zijn konijnen veel bezig zijn met het zoeken van eten.
Huiskonijnen krijgen het eten voorgeschoteld en hoeven hier niets voor te doen.
Wij als eigenaar ontnemen konijnen dus hun natuurlijke behoefte.

Daarom is het aan te raden om ervoor te zorgen dat een konijn onbeperkt hooi tot zijn/haar beschikking heeft.

Een konijn hoort altijd een baal vers hooi van goede kwaliteit zo groot als het konijn zelf tot zijn beschikking te hebben

.

Hoe hoort goed hooi eruit te zien

Hooi hooi en nog eens hooi, maar hoe hoort hooi er dan uit te zien? Hoe hoort hooi te ruiken?
 

Hoe hoort hooi eruit te zien en hoe hoort hooi te ruiken? Het hooi moet een beetje groen van kleur zijn en zoet ruiken. Hooi hoort niet stoffig te zijn en muf te ruiken.
 

Hoeveel hooi moet een konijn eten?

Hooi hooi en nog eens hooi... hay hay everyday keeps the doctor away!
 

Ja, het is echt zo... hay hay everyday keeps the doctor away. Een konijn hoort dus een baal vers hooi van goede kwaliteit te krijgen zo groot als het konijn per dag. 80% van de dagelijkse voeding moet dus bestaan uit, jawel HOOI!

Hoeveel moeten mijn konijn(en) per konijn eten per dag? Geef je konijn elke dag een pluk verse hooi ter grootte van je konijn. Zorg dat je konijn lekker kan eten van het hooi (zie reden hierboven waarom je konijn onbeperkt hooi moet kunnen eten)

Ons konijn eet geen hooi!

Elk konijn moet dus hooi eten, maar wat nu... het konijn eet echt geen hooi!

Mijn konijn eet geen hooi maar eet graag stro. Waarom moeten konijnen hooi eten en waarom geen stro? Stro is geen goede vervanging van hooi; Het is volledig uitgegroeid als het geoost word en daardoor heeft weinig voedingswaarde. Het is dus veilig om te geven aan je konijn, maar het mag hooi nooit vervangen!

Indien het konijn geen hooi eet, dan is het verstandig om even te kijken naar het medische aspect. Heeft het konijn soms last van zijn buik of het gebit. Het medsiche is uitgesloten.. indien het medische is uitgesloten is het belangrijk om te kijken naar de voeding over de gehele dag. Wat krijgt het konijn zoal te eten? Een konijn zal geen hooi eten als deze teveel aanvullende voeding krijgt in de vorm van bijvoorbeeld brokken of andere voeding.
Kijk ook naar het soort hooi wat er te koop is, koop verschillende soorten hooi, kijk wat het konijn het lekkerst vind.
Daarnaast is het ook verstandig om te kijken hoe het hooi wordt aangeboden. Stop hooi in het verblijf en leg het op verschillende plekken in het leefgebied van het konijn. Leg ook hooi bij of in het toilet; konijnen eten graag tijdens het doen van hun behoefte, dus dit zal het hooi eten bevorderen en zindelijkheidstraining ook.

Vezels, vezels en nog eens vezels

Elk konijn moet dus hooi eten, naast hooi kun je ook hooithee geven. Hooithee zou goed zijn voor de darmen omdat het veel vezels bevat.

Vezels bestaan uit oplosbare en onoplosbare vezels. Oplosbare vezels worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën, deze vezels houden de ontlasting in de darm soepel, uiteindelijk bevordert dit de stoelgang. Onoplosbare vezels Oplosbare vezels prikkelen de darmen om de ontlasting uiteindelijk naar buiten te werken en te lozen, de onoplosbare vezels verlaten het lichaam en worden niet opgenomen. Oplosbare vezels zijn in iedergeval te vinden in groente, fruit, haver, gerst etc. In graanproducten en groenten zitten veel onoplosbare voedingsvezels zoals bijvoorbeeld in kool. Groene bladgroenten bevatten een mooie mix van oplosbare vezels niet-oplosbare vezels, waardoor dit ideaal is om aan konijnen te geven.

Hooithee kan dus een goede zijn vanwege de vezels, maar ook ter variatie van het gewone drinkwater. Voor sommige aandoeningen kan het fijn zijn en gezond zijn als een konijn meer drinkt, denk hierbij aan bijvoorbeeld urinewegproblemen zoals blaasontstekingen, blaasgruis, blaasstenen of nierstenen.

Hooithee kun je maken door 100ml water te koken, leg daarna een handje hooi in een bakje en giet het gekookte water over het hooi. Haal het hooi vervolgens uit het water en laat de thee afkoelen voordat je dit aan het konijn geeft. Naast hooi thee is er ook speciale konijnen thee te koop, PETS TEA TIME welke exclusief verkrijgbaar is bij BUNNYFLOP KONIJNEN WEBSHOP


Wil je HOOI aanschaffen?
Kom langs bij BUNNYFLOP KONIJNEN WEBSHOP