Voor aanschaf van een konijn of konijnen

Eén of meer konijnen aanschaffen? Waar moet rekening mee gehouden worden voor aanschaf en waar schaf je konijnen aan. 

Er kan voor gekozen worden om een konijn te adopteren uit een opvang, dit wordt vaak aangeraden.

De voordelen van een konijn uit een goede gecertificeerde en ingeschreven opvang is dat de opvang het konijn kent en de opvang kan vaak goed en kundig advies geven. De konijnen in een goede opvang krijgen regelmatig een check-up en ingeënt. De rammen zijn gecastreerd en in sommige gevallen zijn de voedsters gesteriliseerd.

De medewerkers van een opvang kunnen begeleiden bij het koppelen van konijnen en starten vaak met een voorkoppeling in de opvang. Mocht het geen match zijn met het huidige konijn dat je als eigenaar hebt dan mag het nieuwe konijn terug naar de opvang en krijg je de gelegenheid om een ander konijn mee te nemen.

Tip alvorens het aanschaffen van konijn(en)

 

Hieronder een kleine tip waar op aan gedacht dient te worden alvorens een konijn aan te schaffen.

Research
Doe research over konijnen. Er is tegenwoordig héél veel informatie beschikbaar. Kies een goede betrouwbare bron welke goed aangeschreven staat.

Wij kunnen Bernice Muntz Dierentrainer, docent en auteur aanraden.
Indien er meer informatie over konijnen gezocht wordt of indien er een cursus of opleiding gewenst is neem dan eens een kijkje op de website DIERENTRAINER 
Daarnaast kunnen wij HIGH FIVE MET JE KONIJN van harte aanbevelen.
Dit boek noemen wij het "handboek" van een konijnen eigenaar.
Het boek bevat goede en betrouwbare informatie voor startende en ervaren konijnen eigenaren.

Weet wat de behoefte zijn van de toekomstige konijn(en) en kijk of  hieraan voldoen kan worden. Ga bij na waar de toekomstige konijn(en) gaan komen.  Een goede dierenwinkel (en ja die bestaan ook), een goede opvang (ook hier bestaan minder goede in), een particulier (let hiermee op want dit zijn vaak oeps nestjes van mensen die niet weten of er genetische afwijkingen zijn) of een goede fokker.
Kijk of er een betrouwbaar te vinden is, dat is het allerbelangrijkst. Bij voorkeur een goede konijnenopvang of goede betrouwbare fokker.

 

 

Denk rustig na of een konijn een huisdier is voor het huishouden

Helaas worden konijnen (vooral na vakanties en feestdagen) nog steeds impulsief aangeschaft.

"Leuk voor de kinderen, dan leren ze verantwoordelijkheidsgevoel."
"Konijnen begin daar maar mee want die leven niet zo lang."
"Mocht je voor een konijn kunnen zorgen dan kijken wij of je klaar bent voor een hond of een kat"

Het bovenstaande wordt vaak gezegd tegen kinderen. Kinderen onder een bepaalde leeftijd hebben een onder ontwikkeld empathie, dit is normaal.
Als ouder dien je je ervan bewust te zijn dat je zelf voor de konijnen zult zorgen en dat de kinderen mee zullen helpen. Konijnen leven niet zo lang, die uitspraak is niet helemaal waar. Konijnen leven niet zo lang omdat er vaak niet op de juiste manier voor ze gezorgd wordt. Een konijn kan vrij oud worden, iets minder oud dan een hond of een kat maar bedenk dat een konijn wel 10 jaar oud kan worden.

De nummer één reden die wordt genoemd als een konijn in de opvang komt is "mijn kinderen kijken er niet meer naar om"

Daarnaast is de vakantie vaak de tijd om afscheid te nemen van de konijnen, want er wordt toch niet meer naar omgekeken door de kinderen.
De ouders maken de beslissing dus het is goed om indien een konijn wordt aangeschaft voor een kind dat de ouder weet waar deze aan begint.

Het aanschaffen van konijn(en)

 

Er is goed nagedacht over het aanschaffen van konijn(en) en dan is de
vraag waar het konijn of de konijnen vandaan gaan komen.

Dierenwinkel
Een dierenwinkel is dat geen no-go? Indien de dierenwinkel weet waar zijn konijnen vandaan komt, het bij een goede fokker vandaan komt, de konijnen goed gehuisvest heeft en ze goed verzorgd worden en de dierenwinkel medewerkers de juiste volledige informatie meegeven dan is een dierenwinkel geen no-go. Zorg wel dat als je meerdere konijnen neemt je zeker bent van de geslachten en leeftijden van de konijnen. Er rust (nog steeds) een taboe op dierenwinkels maar steeds meer dierenwinkels stoppen met de verkoop of pakken de verkoop anders en beter aan in het belang van konijnenwelzijn.

Opvang of asiel
Over een opvang of asiel is veel goeds te melden, je geeft een afgedankt konijn of meerder konijnen een nieuw (t)huis. Een konijn uit het asiel is medisch gecheckt en heeft al zijn inentingen gehad (dit is een verplichting) Daarnaast worden de rammen (mannen) geholpen wat ontzettend fijn is tegen ongewenst sproeien en ongewenste zwangerschappen. Een konijn uit een asiel heeft wel een rugzakje soms medisch en soms emotioneel. Wat betreft de opvang of een asiel, kijk hiermee goed wat de adoptie voorwaarden zijn en of de opvang of het asiel. Daarnaast adviseer ik je om goed te kijken hoe de konijnen erbij zitten en of de verblijven redelijk schoon zijn. Ook is mijn persoonlijk advies om even na te gaan of een opvang of asiel een ANBI (algemeen nut beogende instelling) status heeft en of deze ingeschreven staat bij de KvK (Kamer van Koophandel) als stichting. Nog even een voordeel van een konijn adopteren is dat indien je al een konijn hebt deze gekoppeld wordt in de opvang of het asiel. Mocht het zo zijn dat het uiteindelijk (binnen een vastgestelde periode) niet matcht dan kun je gewoon terug om te kijken of het wel matcht met een ander konijn.

Particulier
Een particulier kan een goede optie kunnen zijn omdat deze mensen hun konijnen vaak goed kennen en deze konijnen vaak sociaal zijn. Echter zijn er vaak “pret” nesten of “oeps” nesten die aangeboden worden. Oeps nesten kunnen gebeuren uiteraard, maar wees je bewust van het bovenstaande. Wat mensen ook vaak vergeten is dat deze konijnen zo goedkoop aangeboden worden omdat er medisch iets mis is of omdat ze niet geënt en of geholpen zijn, dit is bij een opvang of asiel konijn wel het geval (castratie bij de ram, voedsters zijn vaak niet gesteriliseerd)

Fokker
Een fokker is wat mij betreft ook een hele goede optie, dit i.v.m het feit dat een goede fokker niet fokt met konijnen die een “defect” hebben. Daarnaast zijn de konijnen geënt als je deze bij een goede fokker haalt. Ook bij een fokker geldt kijk hoe de fokker de konijnen hanteert en kijk hoe ze gehuisvest zitten.

Bovenstaande uitleg
De bovenstaande uitleg over dierenwinkel, opvang of asiel, particulier en fokker is geschreven als een soort richtlijn en is niet bedoeld om één van de partijen te promoten of te boycotten.