Het koppelproces in het kort

Koppelen is een complex proces dat tijd vergt. Koppelen gaat niet 1,2,3 en kennis over konijnen en het koppelen is een vereiste. 

Wat komt er bij het koppelen kijken en hoe kan het koppelproces vergemakkelijkt worden. Welke elementen zijn nodig bij het koppelen? Voor het gemak zullen wij deze op de website "koppel elementen" noemen.

Koppel elementen voor na en tijdens het koppelen

De koppel elementen welke o.a. nodig zijn tijdens het koppelen worden hieronder behandeld. Let wel, dit is geen handleiding om te koppelen maar een kleine uitleg over koppelen. De elementen die zullen worden behandeld zullen zijn:


De koppel elementen die behandeld zullen worden zijn:

Lichaamstaal van het konijn
De neutrale ruimte om te koppelen
De koppel methodes om konijnen te koppelen
Hulp van een koppel deskundige
Het “koppelhandboek” aanschaffen

 

Lichaamstaal van het konijn

Alvorens te gaan koppelen dien je het lichaamstaal van konijnen te herkennen.

Dit is echt een must i.v.m met alle signalen die konijnen met hun lichaam (soms kleine geluiden) zullen laten zien. Denk hierbij aan angst, agressie maar ook stress.
Het is van groot belang dat je hier goed naar kijkt en deze signalen goed opvangt en ernaar handelt.Zorg dat je het koppelproces goed voorbereid alvorens te koppelen om stress bij jou, maar vooral de konijnen te voorkomen/verminderen.

 

De neutrale ruimte om te koppelen

Helaas wordt dit vaak overgeslagen door ontbrekende kennis: De neutrale ruimte. Een neutrale ruimte is echt van groot belang tijdens het koppelen.

Er wordt vaak gesproken over een neutrale ruimte, maar wat is dit eigenlijk?
Een neutrale ruimte is het terrein wat alle konijnen die je wilt gaan koppelen nooit bezocht hebben. Waarom een neutraal terrein? Een neutraal terrein is van groot belang om konijnen te koppelen omdat ze één van beide zijn terrein anders zal gaan verdedigen, dit zal de koppeling mogelijk vermoeilijken en de kans van slagen verkleinen. Een neutraal terrein mag niet te groot zijn, omdat dit kan leiden tot jagen en dit bevordert de koppeling niet. De meningen zijn verdeeld of er wel of geen items moeten staan in de neutrale ruimte, persoonlijk zou ik niet al teveel plaatsen in de ruimte zodat de konijnen niet afgeleid kunnen raken en ze sneller rangorde kunnen bepalen.

.

De koppelmethodes om konijnen te koppelen

Er zijn twee verschillende koppelmethodes: de directe en indirecte methode, beide zijn een methode om konijnen kennis met elkaar te laten maken.

De directe methode laat alle konijnen die elkaar niet kennen op een snelle manier kennis maken.Bij de directe methode plaats je de konijnen in een neutrale ruimte en laat ze direct kennis met elkaar maken.Koppelen is een stressvolle situatie en deze methode is geschikter voor een persoon met koppelervaring.

De indirecte methode duurt langer, maar is naar mijn persoonlijke mening wat meer geschikter 
voor een persoon die nog niet al teveel koppelervaring heeft.
Bij deze methode kunnen de konijnen elkaar zien en ruiken, maar verblijven wel in een aparte ruimte dus kunnen geen fysiek contact hebben.

 

Hulp van een koppeldeskundige

Er zijn diverse mensen die professioneel konijnen koppelen, denk hierbij aan konijnendeskundigen en de konijnenopvang medewerkers.

Ons advies is dan ook ten allen tijde om het koppelen over te laten aan een professional welke dit vaker doet om onnodig stress te voorkomen.

Wij raden met klem aan om het koppelen dus uit te besteden om leed te voorkomen. Koppelen brengt niet alleen stress maar kan dus ook lichamelijke en mentale schade brengen. Konijnen kunnen elkaar erg verwonden als er niet tijdig in wordt gegrepen, dit brengt pijn, stress en hoge kosten. Mentale schade kan erg schadelijk zijn voor het konijn waardoor deze anstig wordt.

Via de onderstaande link vind je een lijst met professionele (konijnendeskundige) koppelaars in Nederland en België Professioneel Konijnen Koppelen.

KOPPEL DESKUNDIGE
 

Het "Koppelhandboek" aanschaffen

Het koppelhandboek aanschaffen alvorens te koppelen is echt een must.

Wil je om één of andere reden toch zelf koppelen of wil je meer weten over koppelen dan raadt ik het boek “een konijn erbij” aan. Dit boek van Bernice Muntz wordt in de konijnen wereld gezien als het “koppelhandboek”
Een uitgebreide uitleg over het koppelproces inclusief een foto dagboek zullen je helpen tijdens het koppelen.
Alvorens het koppelen raadt ik met klem aan om dit boek goed door te nemen en aantekeningen voor jezelf te maken.

Het boek bestellen?
BUNNYFLOP KONIJNEN WEBSHOP