Tips om de zomer door te komen

Het is weer zomer! Yes zul je denken? Nou voor ons als mens misschien wel maar voor konijnen is dit toch echt niet de leukste periode.

Het zal al vaker voorbij zijn gekomen maar konijnen kunnen echt niet zo goed tegen warmte als dat ze tegen kou kunnen. Als het winter is leggen wij als eigenaar stro in het buitenverblijf om de konijnen warmte te geven, helaas wordt vaak vergeten dat konijnen in de zomer ook hulp nodig hebben. In de zomer wordt afgeraden om stro te gebruiken want dit heeft een goede heeft goede isolatie eigenschappen. Isolatie is zeker niet nodig in de zomer maanden, denk liever aan verkoeling. Verkoeling in de vorm van VERKOELINGSPRODUCTEN 
Verkoeling is belangrijk en kan zelfs van levensbelang zijn, zoals vorige zomer in 2019.

Zomertips voor konijnen

Verkoeling is dus belangrijk, maar er zijn ook andere factoren welke van belang zijn. Hieronder zullen wij alle factoren uitlichten.

Zorg voor voldoende
- Schaduw
- Verkoeling
- Ventilator
- Drinkwater

Creëer zoveel mogelijk schaduw

Schaduw is erg belangrijk en je kunt schaduw op diverse manieren realiseren.

Creëer op zoveel mogelijk plekken voor het konijn konijnen schaduw met goede ventilatie.
- Maak schaduw rijke plekken achter bijvoorbeeld het hok of maak plekjes waar ze onder kunnen liggen.
- Plaats parasols of schaduw doeken, dit is een makkelijke manier om schaduw te creëren.
- Zorg voor een koude ondergrond.

Een koude ondergrond van tegels of beton door deze te plaatsen in de schaduw zodat het konijn erop kan gaan liggen, dit is lekker koel.
- Tegels kun je in de vriezer plaatsen om de tegels zo nog koeler te maken, meerdere tegels in de vriezer plaatsen zorgt ervoor dat de tegels verwisseld kunnen worden.

Plaats een zandbak in de het verblijf indien mogelijk.
- Zandbak met zand of aarde is een lekkere plek voor het konijn om verkoeling in te zoeken.

Maak een handdoek nat* dit is lekker koel voor je konijn.
*zorg dat de handdoek niet nat gemaakt wordt met ijskoud water!

Er kan ook gekozen worden voor VERKOELINGSPRODUCTEN voor konijnen en knaagdieren.


Biedt verkoeling aan!

Verkoeling kan in vele vormen gegeven worden. Verkoeling kun je aanbieden in de vorm van VERKOELINGSPRODUCTEN of d.m.v. bijvoorbeeld een koude waterfles.

Wij geven voorkeur aan verkoelingsproducten en dan met de name de ICE POD Deze is (zo goed als) knaagproof en ergonomisch en wordt alle vele jaren ontwikkeld door het in Engeland gevestigde bedrijf Scratch & Newton. De Ice Pod is de ronde roze koelschijf welke verkoeling afgeeft nadat deze in de vriezer bevroren is. De Ice Pod geeft verkoeling aan het konijn af maar ook aan de omgeving. De Ice Pod kan gebruikt worden met of zonder hoes.

Indien je geen Ice Pod hebt en op zoek bent naar een goedkopere manier dan kun je bevroren plastic flessen vullen met water en deze bevriezen in de vriezer.*


*Waarom geen waterflesjes gebruiken? Waterflesjes zijn niet knaagproof dus de kans dat een flesje stuk kan gaan doordat het konijn hier in bijt is zeer groot. Waterflesjes blijven ook minder lang koel dan speciale verkoelingsproducten (de Ice Pod). Daarnaast bestaat de kans op brand bij een doorzichtig flesje water. Een doorzichtig flesje water kun je vergelijken met een vergrootglas, een vergrootglas is een glas waarvan het midden dikker is dan de randen. Als de zonnestralen et glas raken dan verspreiden de stralen zich, bij plat glas zoals ramen gaan de stralen enkel rechtdoor. Door de bolle vorm van het glas komen de zonnestralen aan de andere kant van "het vergrootglas" samen, dit wordt het brandpunt genoemd.  "Het brandpunt of de focus van een lens of holle of bolle spiegel is: Bij een bolle lens en een holle spiegel: het punt waar evenwijdig aan de optische as invallende lichtstralen na breking door de lens dan wel reflectie door de spiegel samenkomen.", he brandpunt kan zorgen voor jawel; BRAND
De temperatuur in het brandpunt kan zo heet worden dat papier, takjes, hooi, stro etc. in brand kunnen vliegen met alle gevolgen van dien! Dit is één van de reden waarom ik bij voorkeur geen waterflessen zou gebruiken afgezien van het feit dat waterflessen minder lang koel blijven en niet knaagproef zijn.

Drinkwater is extra belangrijk!

Waar drinkt het konijn uit? Drinkt het konijn uit een flesje? Drinkt het konijn uit een bakje? Drinkt het konijn veel of weinig water?

Het is van levensbelang dat konijn(en) tijdens de zomer maanden goed blijven drinken. Het ene konijn drinkt wat meer dan het andere konijn en je weet als eigenaar wel wat je konijn ongeveer drinkt op een dag. Drinkwater uit een flesje raden wij persoonlijk af omdat het konijn heel veel moeite moet doen om water binnen te krijgen, wij geven dan ook voorkeur uit water uit een bakje omdat het konijn zo meer binnen krijgt.

Indien je konijn(en) drinkwater krijgen uit een drinkflesje raden wij aan om diverse flesjes extra te plaatsen en eventueel wat DRINKBAKKEN zodat het konijn zelf de keuze kan maken. Een bijkomend voordeel van een drinkbakje is dat het konijn het water uit het drinkbakje ook kan gebruiken om zichzelf te wassen en af te koelen. 

Héél belangrijk voor drinkwater in de zomer is dat je het water regelmatig ververst en het drinkbakje of het drinkflesje goed schoonmaakt.

Konijnen ijsje?

Het enige ijsje wat wij voor konijnen aanraden is de IJspod ofwel wij raden sterk gekoelde en bevroren voedsel af inclusief ijsjes! 

Lekker verkoeling met een ijsje, vele eigenaren denken hun konijn een plezier te doen met een "konijnen ijsje" gemaakt van bijvoorbeeld fruit of een baby hapje. Wij raden dit af, waarom raden wij dit af? Konijnen zijn herbivoren (planteneters) en zijn gebouwd om planten te eten, hun spijsverteringsstelsel is uitsluitend gebouwd op het verteren van plantaardig voedsel.Voeding met bijvoorbeeld een te grote hoeveelheid suikers, kan de darmflora van een konijn ernstig verstoren. Het gevolg van een ernstig verstoorde darmflora kan zijn dat er gasvorming kan ontstaan in de blindedarm waardoor vervolgens de gehele darmwerking stilvalt. Dit is heel pijnlijk en een konijn dat pijn heeft zal stoppen met eten, een konijn dat niet eet en niet spoedig geholpen wordt zal te komen overlijden. Wil je verkoeling bieden, biedt dan een stukje afgespoelde groente aan of een waterachtige groente soort zoals komkommer. Let wel op dat de groente niet te koud is en op kamertemperatuur is.