Tips om de zomer door te komen

Het is weer zomer! Yes zul je denken? Nou voor ons als mens misschien wel maar voor konijnen is dit toch echt niet de leukste periode.

Het zal al vaker voorbij zijn gekomen maar konijnen kunnen echt niet zo goed tegen warmte als dat ze tegen kou kunnen. Als het winter is leggen wij als eigenaar stro in het buitenverblijf om de konijnen warmte te geven, helaas wordt vaak vergeten dat konijnen in de zomer ook hulp nodig hebben. In de zomer wordt afgeraden om stro te gebruiken want dit heeft een goede heeft goede isolatie eigenschappen. Isolatie is zeker niet nodig in de zomer maanden, denk liever aan verkoeling. Verkoeling in de vorm van VERKOELINGSPRODUCTEN 
Verkoeling is belangrijk en kan zelfs van levensbelang zijn, zoals vorige zomer in 2019.

Zomertips voor konijnen

Verkoeling is dus belangrijk, maar er zijn ook andere factoren welke van belang zijn. Hieronder zullen wij alle factoren uitlichten.

Zorg voor voldoende
- Schaduw
- Verkoeling
- Ventilator
- Drinkwater

Creëer zoveel mogelijk schaduw

Schaduw is erg belangrijk en je kunt schaduw op diverse manieren realiseren.

Creëer op zoveel mogelijk plekken voor het konijn konijnen schaduw met goede ventilatie.
- Maak schaduw rijke plekken achter bijvoorbeeld het hok of maak plekjes waar ze onder kunnen liggen.
- Plaats parasols of schaduw doeken, dit is een makkelijke manier om schaduw te creëren.
- Zorg voor een koude ondergrond.

Een koude ondergrond van tegels of beton door deze te plaatsen in de schaduw zodat het konijn erop kan gaan liggen, dit is lekker koel.
- Tegels kun je in de vriezer plaatsen om de tegels zo nog koeler te maken, meerdere tegels in de vriezer plaatsen zorgt ervoor dat de tegels verwisseld kunnen worden.

Plaats een zandbak in de het verblijf indien mogelijk.
- Zandbak met zand of aarde is een lekkere plek voor het konijn om verkoeling in te zoeken.

Maak een handdoek nat* dit is lekker koel voor je konijn.
*zorg dat de handdoek niet nat gemaakt wordt met ijskoud water!

Er kan ook gekozen worden voor VERKOELINGSPRODUCTEN voor konijnen en knaagdieren.

Biedt verkoeling aan!

Verkoeling kan in vele vormen gegeven worden. Verkoeling kun je aanbieden in de vorm van VERKOELINGSPRODUCTEN of d.m.v. bijvoorbeeld een koude waterfles.

Wij geven voorkeur aan verkoelingsproducten en dan met de name de ICE POD Deze is knaagproof en ergonomisch en wordt alle vele jaren ontwikkeld door het in Engeland gevestigde bedrijf Scratch & Newton. De Ice Pod is de ronde roze koelschijf welke verkoeling afgeeft nadat deze in de vriezer bevroren is. De Ice Pod geeft verkoeling aan het konijn af maar ook aan de omgeving. De Ice Pod kan gebruikt worden met of zonder hoes.

Indien je geen Ice Pod hebt en op zoek bent naar een goedkopere manier dan kun je bevroren plastic flessen vullen met water en deze bevriezen in de vriezer.
Vul een fles met water en leg deze in de vriezer, doe er een handdoek omheen en leg deze in de buurt van het konijn. Ze zullen het lekker vinden om er tegen aan te gaan liggen maar soms kan dit even duren voordat het konijn dit door heeft..

Drinkwater is extra belangrijk!

Waar drinkt het konijn uit? Drinkt het konijn uit een flesje? Drinkt het konijn uit een bakje? Drinkt het konijn veel of weinig water?

Het is van levensbelang dat konijn(en) tijdens de zomer maanden goed blijven drinken. Het ene konijn drinkt wat meer dan het andere konijn en je weet als eigenaar wel wat je konijn ongeveer drinkt op een dag. Drinkwater uit een flesje raden wij persoonlijk af omdat het konijn heel veel moeite moet doen om water binnen te krijgen, wij geven dan ook voorkeur uit water uit een bakje omdat het konijn zo meer binnen krijgt.

Indien je konijn(en) drinkwater krijgen uit een drinkflesje raden wij aan om diverse flesjes extra te plaatsen en eventueel wat DRINKBAKKEN zodat het konijn zelf de keuze kan maken. Een bijkomend voordeel van een drinkbakje is dat get konijn het water uit het drinkbakje ook kan gebruiken om zichzelf te wassen en af te koelen. 

Héél belangrijk voor drinkwater in de zomer is dat je het water regelmatig ververst en het drinkbakje of het drinkflesje goed schoonmaakt.

Ventilator gebruiken?

In uiterste nood zoals tijdens de zomer van 2019 toen de buiten temperaturen de 40 graden passeerde kun je binnenshuis een ventilator gebruiken om de ruimte te koelen en het konijn (extra) verkoeling te bieden.

Indien er nagedacht wordt over het gebruik van een ventilator raden wij aan om de ventilator niet te dicht bij het konijn of de konijnen te plaatsen. Indien er een ventilator geplaatst wordt plaats deze dan zo dat het konijn zelf kan kiezen of deze er gebruik van wilt maken, zorg dus altijd voor een plek zonder ventilator.