Winter en konijnen

Brrr... winter! Winter is eigenlijk een betere periode dan de zomer. Konijnen kunnen beter tegen kou dan tegen warmte mits zij een wintervacht hebben aangemaakt.

Binnen konijnen kunnen nu niet meer naar buiten omdat deze konijnen de warmte gewend zijn en niet de wintervacht hebben aangemaakt om het buiten warm te hebben. Om konijnen een handje te helpen kun je gebruik maken van Stro, stro werkt isolerend en zo houdt je je konijnen warm. Stro kan gegeten worden maar je dient wel voldoende hooi aan te bieden om het konijn gezond te houden. 

Tips voor een goed winterverblijf

Zoals geschreven kunnen konijnen beter tegen de kou dan de warmte, maar het is toch belangrijk om even naar de onderstaande punten te kijken om ervoor te zorgen dat je konijn(en) er warm bij zit(en).

 • Probeer het konijn warm te houden met STRO, dit is veel warmer dan hooi.

 • Zorg er dus voor dat het konijnen verblijf veel droog en schoon stro bevat.

 • Zorg natuurlijk wel dat er genoeg hooi in het verblijf ligt waar het konijn naar behoeven van kan eten. Stro is niet voedzaam.

 • Maak een lekker plekje van bijvoorbeeld kartonnen dozen of konijnen huisjes. Zorg dat het konijn zich lekker terug kan trekken in dit plekje. Leg bijvoorbeeld een lekkere warme dierendekentje neer. Let hierbij wel op dat je konijn niet knaagt aan dit dekentje.

 • Je kunt trouwens een draagbox in het verblijf plaatsen. Let daarbij wel op dat de draagbox groot genoeg is voor het konijn en dat het konijn nog wel lekker konijn kan zijn in de rest van zijn verblijf.

 • Bescherm het konijnenverblijf van wind, kou, regen en sneeuw door bijvoorbeeld doorzichtig plastic of douchegordijnen aan te brengen aan het verblijf.

 • Let hierbij wel op dat het konijn hier niet aan kan/gaat knagen en dat als dit dag en nacht bevestigd blijft dat  ervoor gezorgd wordt dat het niet dampt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat warme lucht uit het verblijf wordt gezogen. Zorg er altijd voor dat als je een konijnen verblijf winter klaar maakt dat er ventilatie kan plaatsvinden.
   

Tips voor een goede konijnen verzorging tijdens de winter

Naast dat er tips zijn voor het konijnenverblijf tijdens de winter, staan hieronder ook wat tips voor een goede konijnen verzorging tijdens de winter.

 • Hou het konijn op gewicht, dit geldt vooral voor buiten konijnen. Zorg dat deze eventueel wat extra voeding krijgen. (ze verbranden meer calorieën om warm te blijven.)

 • Voer extra gezondheidschecks uit.

 • Kijk of het konijn goed eet en of hun gedrag niet afwijkt van hun normale gedrag.

 • Geef de konijn(en) voldoende hooi, speelgoed en knaagmaterialen om ze bezig te houden.

 • Zorg dat de bodembedekker/stro en het hooi niet vochtig is en verschoon dit regelmatig.

 • Zorg dat het konijn voldoende kan bewegen om er zo voor te zorgen dat deze warm kan blijven.

 • Als het echt heel koud wordt kan het konijn ziek worden. Overweeg om het konijn dan binnen te halen in een niet verwarmde ruimte (bijvoorbeeld de garage) Plotselinge temperatuur veranderingen kunnen schadelijk zijn voor konijn(en) LET OP ---> als het konijn eenmaal binnen is, laat deze dan niet meer naar buiten tot het weer, weer opgewarmd is.

 • Eerste keer naar buiten voor het konijn? Doe dit niet in de winter!!!
   

Water in de winter, let goed op!

Drinkwater is ten alle tijden belangrijk! In de zomer zullen konijnen misschien meer drinken maar in de winter is het mogelijk dat het drinkwater of de drinkflesjes bevriezen. Controleer daarom regelmatig het drinkwater!

 • Zorg voor extra schaaltjes of flesjes, zodat deze verwisseld kunnen worden als ze bevroren zijn.  Er zijn ook drinkbakjes verwarmers en flessen verwarmers aan te schaffen bij diverse winkels.

 • Met water flesjes moet erop gelet worden dat de flesjes en het water niet bevriezen. Het drinkgedeelte van de flesjes bevriest in dit geval het snelst. Voorheen werd de tip gegeven om suiker in het water te doen. Dit zorgt er wel voor dat het water minder snel bevriest, maar zoals hierboven te lezen valt bevriest het metalen mondstukje met balletje het snelst. Er zijn hoesjes in diverse winkel beschikbaar die  ervoor te zorgen dat het water in het flesje minder snel bevriest of er kan een thermo sok gebruikt worden. Echter dit zorgt er niet voor dat het metalen mondstukje met balletje niet bevriest. 

 • Warm/lauw water toevoegen schijnt niet of nauwelijks te werken. Soms kan het warme/lauwe water nog eerder afkoelen door het zogenaamde Mpemba-effect. Dit is het verschijnsel dat warmer water onder bepaalde omstandigheden sneller bevriest dan kouder water. Een warmere vloeistof bevriest sneller dan een koudere. Uit meerdere experimenten blijkt dat er nog een andere, logische, factor aan deze definitie kan worden toegevoegd, namelijk dat de warmere vloeistof ook sneller afkoelt dan de koudere.

Bron: Wikipedia
 

Overige handige informatie voor tijdens de winter

Er is nog wat aanvullende informatie en er zijn nog wat tips die wij willen delen om konijnen de winter door te helpen.

 • Geef het konijn meer groente zoals komkommer en andijvie. Zo krijgen deze extra vocht binnen. Let wel op dat het konijn het niet laat liggen want dan kan het bevriezen en dan kan dit maag- en darmklachten veroorzaken.

 • Leg een verwarmde snugglesafe op een laag stro en zet een schaaltje water op de snugglesafe.

 • Plaats een pluk hooi of stro in het water. Het water schijnt minder snel te bevriezen.

Hierboven wordt vaak gesproken over "het konijn" om het lezen gemakkelijker te maken. Het bovenstaande geldt natuurlijk ook indien er meerdere konijnen aanwezig zijn. Indien je één konijn hebt en deze buiten huisvest raden wij sterk aan om deze te koppelen aan een geschikt maatje voor gezelschap maar ook voor warmte (vooral in de wintermaanden)

Zorg ervoor dat je konijn(en) niet op de tocht staan en dat je ze voorziet van genoeg warmte. Dit kan op de volgende manieren;

SNUGGLE SAFE HEATPAD of TRIXIE HEATPAD

Plastic flessen met heet water erin. Let wel op dat de fles goed dicht zit en dat je er een handdoek omheen doet. Ook hier is het belangrijk dat je konijn er niet aan knaagt. Wij raden dit echter sterk af en raden aan om gebruik te maken van een heatpad.