Konijnengedrag in de vorm van lichaamstaal

 

Lichaamstaal en gedrag van konijnen is heel anders dan die van de mens.
Hoe je het beste aan je je konijn zijn gedrag kan zien wat er aan de hand
is of wat hij/zij wordt hieronder kort uitgelegd.

Gedrag van een konijn is geheel anders dan die van een mens, kat of hond.
Konijnen werken veelal op geur en lichaamstaal. Het is dan ook van groot belang dat de mens konijnentaal / gedrag herkent.

Konijnen en hun lichaamstaal

Zoals hierboven beschreven is lichaamstaal van groot belang voor konijnen, de reden hiervoor is om te  "overleven in de natuur"

Konijnen zijn prooidieren en zijn afhankelijk geur en lichaamstaal om zo te overleven om zich te kunnen voortplanten en hun jongen veilig groot te kunnen brengen. Lichaamstaal is voornamelijk nodig om met elkaar te communiceren. De mens communiceert anders dan het konijn en daarom is het belangrijk dat de mens het konijn leert te begrijpen.
 

Kinnen
Kin overal overheen halen.
Dit is een konijn zijn manier van onderzoeken.

Knagen
Knagen is natuurlijk konijnengedrag evenals kinnen. Het kan het dus zijn dat je konijn gaat knagen. 

Graven
Graven is natuurlijk konijnen gedrag. Als een konijn aandacht wilt en een konijn zit op schoot kan deze ook gaan graven aan kleding.

Bijten
Lichtjes bijten betekent dat het konijn aandacht vraagt. Harder bijten kan mogelijk te maken hebben met hormonen of dat het konijn duidelijk wil maken dat iets hem of haar niet zint.

Aanvallen
Het konijn houdt zijn oren strak naar achteren en zijn kop naar voren, ook staat het staartje omhoog. Dit gedrag komt bijvoorbeeld voor bij konijnen die last hebben van hun hormonen.
Over het algemeen zijn voedsters wat agressiever dan rammelaars.

 

Angst
Bij angst zullen konijnen zich
kleiner maken. Wordt de angst groter dan drukken ze zich tegen de grond, hebben de oren plat, de staart tegen/tussen de achterpootjes, de ogen bol en verstijven ze.

 

Blij
Je konijn rent en schud met zijn kopje, daarnaast kan je konijn gekke sprongetjes maken. Dit noemen ze een binky.

 

Ontspannen
Het konijn ploft neer, dit noemen ze een bunnyflop. Het konijn ligt plat op zijn buik met de voorpoten en achterpoten uitgestrekt of je konijn ligt op zijn zij met zijn voor en achterpoten naast zich.

Nieuwsgierig of alert
De kop en oren van het konijn staan naar voren en zijn staartje staat omhoog gericht. Het konijn heeft wat gehoord. Het konijn kan ook op zijn achterpoten gaan staan als het nieuwsgierig of alert is.

 

Stampen
Het konijn heeft iets gehoord en waarschuwt zo zijn soortgenoten. Als het konijn bang of opgewonden is zal deze ook gaan stampen.

 


Likken
Het konijn vind je lief. Konijnen zijn erg sociale dieren en dit doen ze onderling ook. Ze likken elkaar als vorm van genegenheid en het is ook vachtverzorging.


Tanden knarsen
Hard en langzaam, het kan zijn dat het konijn dan pijn heeft. Als je het konijn aait en het knarst zachtjes en snel vind het konijn het lekker om geaaid te worden.

Zijn kop onder je hand duwen
Het konijn duwt zijn hoofd onder je hand en wil geaaid worden. In de natuur doen konijnen dit onderling ook, dit doen ze door elkaar te wassen.

 


Duwen met zijn kop
Het konijn wilt dat je stopt met aaien of je konijn wilt aandacht.
Rondjes lopen en een zoemend geluid maken.

Rondjes lopen en een zoemend geluid maken.
De hormonen van het konijn spelen op. In de natuur doen konijnen dit ook dit wordt vlinderen genoemd.

 

Houding van konijnen bij medische problemen

Lichaamstaal en gedrag van konijnen is heel anders dan die van de mens.

Zoals hierboven beschreven is lichaamstaal dus van groot belang. Ook lichaamstaal bij medische problemen is erg belangrijk. Konijnen zijn prooidieren en zullen niet zo snel laten merken dat ze ziek zijn. Subtiele veranderingen in gedrag kunnen aangeven dat het konijn zich niet lekker voelt. Vaak merkt de mens te laat dit soort signalen op, hieronder staan wat van deze signalen.
- het konijn zit stil en lusteloos in een hoekje (het kan mogelijk zijn dat het konijn eenzaam is, maar meestal is het het teken dat er medisch iets mis.)
- het konijn houdt zijn kop op de grond en zijn kont omhoog, dit kan duiden op buikpijn.
- het konijn houdt zijn kop scheef, dit kan duiden op oorpijn.