Konijnen Verzorger Adviesbureau Hilversum e.o.     

Voor alle vragen... die knagen!                            Voorlichting en advies over konijnen         

Socialiseren

van een konijn

 

Socialiseren
Socialiseren is dieren laten wennen aan menselijk gezelschap. Vaak zeggen mensen; "mijn konijn is niet tam" of "mijn konijn is bang" Soms hebben dieren tijd nodig en heel veel geduld, dit moet je accepteren. Sommige konijnen zijn niet genoeg gesocialiseerd en hebben wat meer tijd nodig om je te leren vertrouwen. Daarnaast is een konijn een konijn! Een prooidier is nu eenmaal schrikachtiger en het ene konijn is het andere niet! 


De belangrijkste vraag is, waar komt je konijn vandaan.
Komt je konijn uit een dierenwinkel, bij een fokker vandaan of bij een particulier. Dit is de eerste vraag die beantwoordt moet worden. De reden waarom deze vraag als eerste beantwoordt dient te worden is best logisch. Dieren uit een dierenwinkel zijn over het algemeen wat banger, omdat ze de hele dag in een glazen bak zitten zonder beschutting (dierwinkel afhankelijk, want dit geldt natuurlijk niet voor elke dierenwinkel). Ze zijn dan niet goed gesocialiseerd.
Een konijn bij een fokker vandaan krijgt veel aandacht en leert op een jongen leeftijd te socialiseren met mensen.Ook konijntjes die in de opvangen geboren worden worden over het algemeen goed tam gemaakt door de medewerkers van de opvang.Als je een ouder konijn uit een opvang haalt kan het ook zo zijn dat het een wat schuwer konijn betreft. Deze konijnen zullen niet altijd volledig tam kunnen worden, maar er kan zeker een stap in de goede richting worden gezet.

De basis om je konijn tam te krijgen is tijd en geduld.*
Als je konijn na een paar dagen gewend is, probeer dan te hurken voor de kooi of op de plek te gaan liggen waar je konijn zit (bv de ren).
Zorg dat je laag bent en praat zachtjes tegen je konijn en geef je konijn af en toe wat lekkers.
Wil je konijn het niet aannemen leg het lekkers dan in zijn kooi of etensbakje.
Na een paar dagen kun je de kooi van je konijn open doen, wacht dan tot je konijn naar jou toe komt en maak geen onverwachte bewegingen en laat je konijn snuffelen.
Geef het konijn weer iets lekkers (het liefst een stukje groente).
Als je konijn gewend is aan je aanwezigheid kun je hem voorzichtig te aaien.
Laat je konijn aan jouw vingers snuffelen en probeer het uit je hand te laten eten.
Probeer je konijn nu verder aan te raken en kijk of hij/zij niet in één duikt en van je schrikt.
De bedoeling is dat je je konijn kan aaien zonder dat je konijn bang voor je is.
Als je staat of zit ziet je konijn je in het begin als een dreiging. Dit is vrij logisch omdat konijnen prooidieren zijn. Als je overeind staat zal je konijn jou zeker in het begin als een dreiging zien.
(konijnen worden vaak van bovenaf aangevallen.)

 

*Let wel, elk konijn is uniek..... 
dit zijn enkel richtlijnen die je kunt uitproberen. 
Lukt het echt niet ---> schakel dan een konijnen specialist in!*

 

* In de vorm van een konijnendeskundige of een konijnen gedragstherapeut.