Aan te schaffen voor één of meerdere konijnen

Wat is er nodig als er één of meerdere konijnen worden aangeschaft? 

Als er eenmaal research is gedaan over het konijn dan moet er gekeken worden (voordat er konijnen aangeschaft) wat er nodig is om een konijn te verzorgen en te voorzien van een goed verblijf met goede verzorging en medische zorg. Alvorens een konijn of meerdere konijnen aan te schaffen raden wij aan om een lijst te maken van spullen die nodig zijn om een konijn of meerdere konijnen zo goed mogelijk te verzorgen. 

 

Een verblijf

Kooi of Hok
Bijvoorbeeld als veilige plek voor je konijn of om een konijnen toilet en/of hooi ruif in te plaatsen. Wij gebruiken zelf een draadkooi die indien de kap erop zit goed vast gezet zal worden, de kap is er echter (bijna) altijd af.

 

Bewegingsruimte

Een ren
Deze wordt bevestigd aan de kooi of kan rondom de kooi worden gezet om het konijn lekker bewegingsvrijheid te geven die het nodig heeft en verdiend. Zelf gebruiken wij geen ren maar is het gehele huis tot beschikking gesteld. Indien er een goede ren gezocht wordt dan adviseren wij om een kijkje te nemen op bij Dierenren.

 

Een ondergrond

Bodembedekking
Neem bij voorkeur geen zaagsel omdat dit giftig blijkt te zijn. De beste bodembedekking is hooi maar dit absorbeert niet zo goed. Een harde ondergrond kan voor Pododermatitis zorgen bij het konijn. Dit komt vooral voor bij de grotere rassen door hun lichaamsgewicht en bij konijnen die vaak stampen. Wij maken zelf gebruik van een bodembedekking (in het konijnentoilet) van katoen met daarop een dikke laag hooi.

BODEMBEDEKKING aanschaffen? Neem een kijkje bij ons in de webshop.

Een toilet?

Konijnen toilet
Konijnen zijn van nature zindelijk, dit kun je stimuleren door een konijnen toilet neer te zetten. Soms kan het zijn dat ze even hulp nodig hebben om het ze aan te leren. Zindelijkheid wordt in de toekomst ook behandeld als onderwerp op de website.


KONIJNENTOILET aanschaffen kan bij ons in de webshop.






 

Een veilige plek

Schuilplek
Meerdere schuilplekken (bij voorkeur met meerdere in- en uitgangen) zijn echt van groot belang omdat konijnen overdag in het wild ook graag in hun ondergrondse hol zitten.

Verder is het een veilige plek voor als het konijn ergens bang voor is of zich wil terug trekken om te rusten.


Op zoek naar een SCHUILPLEK voor konijnen?

 

Water

Drinkbak of -fles
Konijnen moeten net als mensen voldoende drinken en je kunt water aanbieden in een DRINKBAK of FLES Het voordeel van een drinkbak is dat het konijn meer vocht binnen krijgt, maar het nadeel is dat het water sneller vies wordt. Dit is uiteraard geen probleem als er een gelegenheid is om dit regelmatig te kunnen verversen.




 

Eten

Etensbak
Voor bijvoorbeeld krachtvoeding of iets lekkers heb je een ETENSBAK nodig maar dit kun je ook lekker strooien uiteraard. Zorg dat het konijn of de konijnen op vaste momenten van de dag eten krijgen in de vorm van onbeperkt hooi en beperkt krachtvoeding. Dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens etenstijd. Zorg altijd dat er voldoende vers hooi beschikbaar is.





Voeding

Hooi
Een konijn moet onbeperkt HOOI kunnen eten, want het maag- darmstelsel moet in beweging blijven. Eet het konijn geen hooi kijk dan eerst of er geen medisch probleem is, indien uitgesloten probeer dan kruidenhooi of timothy hooi. Er zijn bij ons in de webshop lekker geurende gedroogde kruiden of bloemen verkrijgbaar onder de
noemer STOFFIE`S CHOICE

 


 

Aanvullende voeding naast onbeperkt hooi

Krachtvoeding
Let op met KRACHTVOEDING
Zorg dat er niet teveel wordt gegeven, in de eerste paar maanden is dit geen probleem maar uiteraard moet er wel op het gewicht en de gezondheid van het konijn gelet worden. Een konijn kan door verkeerde of teveel krachtvoeding darmproblemen krijgen.

Geef een volwassen konijn 20 gram krachtvoeding per kilogram lichaams(streef)gewicht.


 

Extra aanvullende voeding naast hooi en krachtvoeding

Groente en Fruit
Konijnen zijn vaak gek op groenvoer en fruit. Wij adviseren om dit wel met mate aan te bieden. Let daarbij ook op dat het konijn niet  teveel in één keer krijgt. Bij groenvoer dient er opgelet te worden met koolsoorten en soorten van de nachtschade familie (o.a. aardappel en paprika) Daarnaast is het af te raden om veel wortel te geven i.v.m. suikers. Ook al zweert Bugs Bunny erbij konijnen eten van nature geen wortels. Wat betreft het geven van fruit dient er zeker opgepast te worden in verband met alle suikers die in fruit zitten.

 

Eten zoeken in de natuur versus speelgoed 

Speelgoed
Een konijn moet bezig zijn, maar let wel dat er rekening mee gehouden dient te worden dat het  konijnenritme van slapen en wakker anders is dan die van ons. In het wild zijn konijnen minimaal zo een 4 uur per dag bezig met eten zoeken. Zorg dat het konijn een uitdaging krijgt bv tijdens het eten geven. Geef de aanvullende voeding bv in de vorm van een DENKSPEL of koop bijvoorbeeld een veilig KNAAGSPEELTJE 


 

Vervoer voor het konijn of de konijnen naar de dierenarts

Transportbox
Een transportbox is heel belangrijk om je konijn(en) bijvoorbeeld te vervoeren naar de dierenarts.

Neem geen kartonnen doos omdat sommige konijnen graag knagen aan karton. Kies een goede kwaliteit TRANSPORT BOX welke ook nog eens stabiel is. 

 

 

De (onverwachtse) medische kosten

Spaarpot of dierenverzekering
Dit is erg belangrijk, want (onverwachtse) medische kunnen erg hoog oplopen en zijn vaak ook een reden van afstand of het dumpen van konijnen. Een verzekering kan duurder uitvallen dan sparen, dus mijn advies zou zijn om ongeveer 20 of 30 euro per maand opzij te zetten. Een konijn kan net als een mens ziek worden en moet dan wel naar een dierenarts kunnen. Als eigenaar ben je verplicht om goed voor een huisdier te zorgen en medische zorg mag nooit ontzegt worden.

Een extraatje voor de konijnen

Geduld en liefde
Dit laatste is ook erg belangrijk! Net als bij een kind moet er rekening mee gehouden worden dat een konijn verzorging,opvoeding en liefde nodig heeft. Konijnen zijn prooidieren en geen luchtdieren dus ze houden er (vaak) niet van om opgetild te worden.

Een konijn is dus geen knuffeldier voor kleine kinderen.